Z

Zapiekany ryż z jabłkami

90% blogerów kulinarnych zaczyna ten przepis od: “smak dzieciństwa…”. I coś w tym jest. Ale nikt nie powiedział, że dorosły człowiek nie może sobie zrobić małej, kulinarnej przyjemności.

Ryż z jabłkami to właściwie taki przepis bez przepisu. Każdy może dostosować porcje i proporcje do własnych potrzeb. Najogólniej rzecz biorąc: mleka powinno być dwa razy tyle, co ryżu, cukru i cynamonu dodajemy do smaku, a jabłka można przesmażyć, albo nie bawić się w brudzenie patelni i dać po prostu starte na tarce.

Ja to robiłam tak:

RYŻ Z JABŁKAMI

na obiad dla 4 głodnych osób (lub 6 na deser)

  • 2 szklanki ryżu (użyłam puddingowego, ale można wziąć zwykły)
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mleka
  • masło
  • cukier
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 4-5 jabłka (antonówka, reneta)
  • cynamon

Obierz jabłka, usuń ogryzek, zetrzyj na grubej tarce. Dodaj cukier i cynamon (ja dałam 3 łyżki cukru i dużą szczyptę cynamonu), wymieszaj.

Zalej ryż wodą, zagotuj. Dodaj szklankę mleka, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy albo pół łyżeczki ekstraktu. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kiedy ryż zgęstnieje – dodaj drugą szklankę mleka. I po ponownym zgęstnieniu – trzecią. Niektóre przepisy podają, żeby wlać całe mleko od razu i gotować przez kwadrans, mieszając wszystko ze trzy razy w tym czasie, ale ja wyznaję wersję tradycyjną, w której mleko dodaje się porcjami.

Kiedy ryż jest gęsty i miękki, wysmaruj naczynie do zapiekania masłem i rozłóż na dnie połowę ryżu. Wyłóż na ryż starte jabłka, a następnie drugą część ryżu.

Połóż na wierzchu wiórki masła. Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na mniej więcej 20 minut.

Lekko przestudź przed podaniem.

PS.
Jeśli chcesz – podaj z bitą śmietaną.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
  1. Marta uk says:

    O tak ,tak ryż to w każdej postaci a z jabłkami to nr 1.
    Ryż mam ale mleko i jabłka nie ,to mus lecieć do sklepu.Niestety tu jabłka nie takie jak trzeba ,a drogie jak by były ze złota.I jeszcze gora cynamonu,ach.

Leave a Reply to Jo.Cancel reply