Nie zawsze mam czas na moje ukochane od dzieciństwa „serio„. Robię wtedy szybkie placki z jabłkami startymi na tarce.
Podaję je z drobnym cukrem, cukrem pudrem, serkiem waniliowym lub konfiturami. Ale każdy może dobrać dodatki według własnych upodobań.
OŁATKI Z JABŁKAMI
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 duże jabłka (antonówka lub reneta)
- do smażenia: masło klarowane albo olej
Obierz jabłka, usuń ogryzek, zetrzyj na grubej tarce.
Zmiksuj dokładnie mleko, mąkę i żółtka.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wymieszaj pianę z ciastem. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Wolę smażyć na nieco niższej mocy, co trwa trochę dłużej, ale pozwala uniknąć surowego ciasta w środku placków.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.