Tak naprawdę ruskie pierogi nie są ruskie, tylko galicyjskie. Ale zostańmy przy ogólnie przyjętej nazwie, bo nie ona tu najważniejsza. Najważniejszy jest farsz.
Klasyczny skład to ugotowane ziemniaki, twaróg i cebula, doprawione solą i pieprzem. Koniec. A my lubimy klasykę.
PIEROGI RUSKIE
- 400 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Obierz i ugotuj ziemniaki.
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle.
Rozgnieć tłuczkiem lub widelcem ziemniaki i twaróg. Nie miksuj, tylko rozgnieć! Farsz powinien mieć wyczuwalne grudki sera i ziemniaków!
Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Nałóż porcje farszu na wykrojone pierogi, zlep, ugotuj.
W Wigilię podaję je z podsmażoną na maśle cebulką. Na co dzień – króluje wersja ze skwarkami z boczku.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.