Tak naprawdę ruskie pierogi nie są ruskie, tylko galicyjskie. Ale zostańmy przy ogólnie przyjętej nazwie, bo nie ona tu najważniejsza. Najważniejszy jest farsz.

Klasyczny skład to ugotowane ziemniaki, twaróg i cebula, doprawione solą i pieprzem. Koniec. A my lubimy klasykę.


PIEROGI RUSKIE


  • 400 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól

Obierz i ugotuj ziemniaki.

Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle.

Rozgnieć tłuczkiem lub widelcem ziemniaki i twaróg. Nie miksuj, tylko rozgnieć! Farsz powinien mieć wyczuwalne grudki sera i ziemniaków!

Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcje farszu na wykrojone pierogi, zlep, ugotuj.

W Wigilię podaję je z podsmażoną na maśle cebulką. Na co dzień – króluje wersja ze skwarkami z boczku.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.