K

Klasyczne gołąbki

Uwielbiam klasykę, a gołąbki w kapuścianych liściach z sosem pomidorowym kojarzą mi się z dzieciństwem oraz… pożegnalnym obiadem Key u Ederle.

Kiedy moja siostra kończyła u nich pracę i wyjeżdżała dalej w świat, postanowiła wydać pożegnalny obiad (czytaj: kolację, bo jesteśmy w Italii). Tak się złożyło, że akurat byłam w pobliżu, więc ściągnęła mnie do pomocy.

Resztę dnia spędziłyśmy: ja przy garach, ona – odbierając pożegnania od pojawiających się gości.

Robiłam dwa ciasta i gołąbki. Bo miało być “po polsku”.

Adwokat wyżerał nam kapuściane liście z garnka.

Happy days…


KLASYCZNE GOŁĄBKI


  • kapusta biała lub włoska
  • 500 g mielonego mięsa (ja używam pół na pół wieprzowiny i cielęciny)
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1l bulionu
  • koncentrat pomidorowy albo włoska passata
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Ugotuj ryż al dente (dojdzie podczas duszenia). Wystudź.

Posiekaj i podsmaż na maśle cebulę. Wystudź.

Delikatnie zdejmij liście z kapusty. Odrzuć zewnętrzne. Z następnych wytnij zgrubienie od głąba, żeby się łatwiej zawijały.

Kapustę można sparzyć wrzątkiem – wtedy liście są bardziej miękkie i łatwiej dają się oddzielać. Ja zalewam całą główkę wrzątkiem (w garnku lub dużej misce) i zostawiam na kilka minut. Odcedzam. Czekam, aż kapusta przestygnie.

Wymieszaj mięso z ryżem, cebulą i jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

Uformuj porcje mięsa. Zawiń każdą w liść kapusty. Jeśli chcesz – może owinąć gołąbki nicią kuchenną.

Podgrzej bulion, dodaj koncentrat i śmietanę, wymieszaj.

Ułóż gołąbki ciasno w brytfannie. (Ja używam naczyń Ultra Pro Tupperware i nie zamieniłabym ich na inne.)

Zalej sosem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na mniej więcej godzinę.

Możesz również użyć garnka z grubym dnem i dusić w nim gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu.

Czasami nie walczę z rzeczywistością i z części mięsa robię gołąbki bez zawijania.

A jeśli zastanawiacie się, co zrobić z resztą kapusty – tą, która została po użyciu dużych liści, to ja osobiście zrobiłabym zasmażaną duszoną kapustę.

© 2022 – 2023, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.