Z

Zapiekany ryż z jabłkami

90% blogerów kulinarnych zaczyna ten przepis od: “smak dzieciństwa…”. I coś w tym jest. Ale nikt nie powiedział, że dorosły człowiek nie może sobie zrobić małej, kulinarnej przyjemności.

Ryż z jabłkami to właściwie taki przepis bez przepisu. Każdy może dostosować porcje i proporcje do własnych potrzeb. Najogólniej rzecz biorąc: mleka powinno być dwa razy tyle, co ryżu, cukru i cynamonu dodajemy do smaku, a jabłka można przesmażyć, albo nie bawić się w brudzenie patelni i dać po prostu starte na tarce.

Ja to robiłam tak:

RYŻ Z JABŁKAMI

na obiad dla 4 głodnych osób (lub 6 na deser)

  • 2 szklanki ryżu (użyłam puddingowego, ale można wziąć zwykły)
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mleka
  • masło
  • cukier
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 4-5 jabłka (antonówka, reneta)
  • cynamon

Obierz jabłka, usuń ogryzek, zetrzyj na grubej tarce. Dodaj cukier i cynamon (ja dałam 3 łyżki cukru i dużą szczyptę cynamonu), wymieszaj.

Zalej ryż wodą, zagotuj. Dodaj szklankę mleka, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy albo pół łyżeczki ekstraktu. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kiedy ryż zgęstnieje – dodaj drugą szklankę mleka. I po ponownym zgęstnieniu – trzecią. Niektóre przepisy podają, żeby wlać całe mleko od razu i gotować przez kwadrans, mieszając wszystko ze trzy razy w tym czasie, ale ja wyznaję wersję tradycyjną, w której mleko dodaje się porcjami.

Kiedy ryż jest gęsty i miękki, wysmaruj naczynie do zapiekania masłem i rozłóż na dnie połowę ryżu. Wyłóż na ryż starte jabłka, a następnie drugą część ryżu.

Połóż na wierzchu wiórki masła. Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na mniej więcej 20 minut.

Lekko przestudź przed podaniem.

PS.
Jeśli chcesz – podaj z bitą śmietaną.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
  1. Marta uk says:

    O tak ,tak ryż to w każdej postaci a z jabłkami to nr 1.
    Ryż mam ale mleko i jabłka nie ,to mus lecieć do sklepu.Niestety tu jabłka nie takie jak trzeba ,a drogie jak by były ze złota.I jeszcze gora cynamonu,ach.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.