Gravlax nie jest potrawą wigilijną, ale doskonale sprawdza się w roli świątecznej przystawki. Zresztą nie tylko świątecznej.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, resztki można wykorzystać do sałatki, zapiekanki, tarty lub pasty. Same plusy.
GRAVLAX / GRAVAD LAX
- 1 filet z łososia ze skórą
- musztarda (sarepska, dijon, angielska – według uznania)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- duży pęczek koperku
- dżin (jeśli ktoś nie lubi dżinu może być wódka)
- potrzebne będą: szklane lub ceramiczne naczynie, folia spożywcza i coś do obciążenia, np słoiki lub puszki
Umyj łososia i staranniE osusz.
Przełóż do miseczki cukier, sól i musztardę. Dodaj trochę dżinu i wymieszaj na gładką pastę.
Połóż łososia skórą do dołu. Dokładnie posmaruj wierzch pastą z musztardy. Obłóż gałązkami koperku (lepiej ich nie siekać – łatwiej będzie usunąć koperek po zamarynowaniu ryby).
Odwróć łososia skórą do góry. Zawiń naczynie folią spożywczą, usuwając tyle powietrza, ile zdołasz. Obciąż np. deską, na której położysz puszki lub słoiki.
Wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Wyjmij łososia z lodówki. Oczyść z pasty i koperku. Osusz. Pokrój na plasterki i podaj z cytryną i świeżym koperkiem.
Resztki gravlaxa możesz wykorzystać do innych świetnych dań!
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.