Każdej wiosny czekam na polskie szparagi, a kiedy są – kilka razy w tygodniu serwuję szparagową kolację.
W czwartki mamy tartę, ale bywa że nie czekam do czwartku, tylko kupuję od razu łososia i na kolację podaję to:
TARTA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
- 1 podpieczony spód do słonej tarty
- pół pęczka zielonych szparagów
- 100 g wędzonego łososia w kawałku
- 500 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
- ½ szklanki startego sera (gruyere, gouda, cheddar)
- 3 jajka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- oliwa
Odłam twarde końce szparagów, resztę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Ułóż na cieście szparagi. Dodaj pokrojonego na kawałki łososia.
Wbij do miski jajka. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgową trzepaczką. Wylej na ciasto. Posyp wierzch startym serem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Tarta jest gotowa kiedy wierzch się zetnie i zrumieni.
Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.