T

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem

Każdej wiosny czekam na polskie szparagi, a kiedy są – kilka razy w tygodniu serwuję szparagową kolację.

W czwartki mamy tartę, ale bywa że nie czekam do czwartku, tylko kupuję od razu łososia i na kolację podaję to:


TARTA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM


  • 1 podpieczony spód do słonej tarty
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego łososia w kawałku
  • 500 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
  • ½  szklanki startego sera (gruyere, gouda, cheddar)
  • 3 jajka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • oliwa

Odłam twarde końce szparagów, resztę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Ułóż na cieście szparagi. Dodaj pokrojonego na kawałki łososia.

Wbij do miski jajka. Dodaj śmietanę.  Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgową trzepaczką. Wylej na ciasto. Posyp wierzch startym serem.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Tarta jest gotowa kiedy wierzch się zetnie i zrumieni.

Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.