Tarta z łososiem jest świetnym sposobem na zużycie pozostałości świątecznego szaleństwa. Można do niej użyć zarówno łososia wędzonego jak i gravlaxa. Lubię zamieniać smętne resztki w zachwycające kolacje. Wy też polubicie.
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CHEDDAREM
- 1 podpieczony spód do wytrawnej tarty
- 200 g wędzonego łososia, albo resztki gravlaxa
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka
- 400 ml gęstej śmietany
- 100 g sera cheddar (lub gouda)
- sól i pieprz do smaku
Na wystudzonym cieście rozłóż kawałki łososia. Posyp koperkiem.
Roztrzep w misce jajka ze śmietaną. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wylej na tartę.
Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz około 30-40 minut. Masa powinna być ścięta w środku, a z wierzchu zrumieniona.
Lekko przestudź przed podaniem.
© 2019 – 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii