Q

Quiche z wędzonym łososiem i cheddarem

Tarta z łososiem jest świetnym sposobem na zużycie pozostałości świątecznego szaleństwa. Można do niej użyć zarówno łososia wędzonego jak i gravlaxa. Lubię zamieniać smętne resztki w zachwycające kolacje. Wy też polubicie.


TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CHEDDAREM


  • 1 podpieczony spód do wytrawnej tarty
  • 200 g wędzonego łososia, albo resztki gravlaxa
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 400 ml gęstej śmietany
  • 100 g sera cheddar (lub gouda)
  • sól i pieprz do smaku

Na wystudzonym cieście rozłóż kawałki łososia. Posyp koperkiem.

Roztrzep w misce jajka ze śmietaną. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wylej na tartę.

Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz około 30-40 minut. Masa powinna być ścięta w środku, a z wierzchu zrumieniona.

Lekko przestudź przed podaniem.

© 2019 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.