F

Fettuccine z łososiem

Fettucine z łososiem jest doskonałe. A jeszcze lepsze w nim jest to, że pozwala zagospodarować nadmiar (na przykład świątecznego) gravlaxa lub wędzonego łososia. Spróbujcie.


FETTUCCINE Z ŁOSOSIEM


  • 400 g fettuccine lub tagliatelle
  • 100 g wędzonego łososia (lub gravlaxa)
  • 35 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki kremówki lub gęstej śmietany
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan do posypania

Pokrój łososia na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj szczypiorek. Pokrój pomidory.

Rozgrzej na dużej patelni oliwę. Dodaj czosnek i smaż minutę, pilnując żeby się nie zrumienił i usuń.

Wrzuć na patelnię pomidory, łososia, szczypiorek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem.

Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek gdyby sos był zbyt gęsty.

Wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem i od razu podaj.

PS.
Tak, wiem: pasty z rybą lub owocami morza nie posypuje się serem. Po prostu u nas się nie da bez sera (nawet nie próbujemy walczyć o to z Paniczami), więc jeśli chcecie być wierni zasadzie – ser pomińcie.

© 2019 – 2023, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.