Czy ja może wspominałam, że szparagi, jajka i boczek tworzą trio doskonałe?
Nieważne. Nie zaszkodzi przypomnieć.
Chociaż jeśli ktoś raz spróbował, to raczej nie zapomni. I będzie robić carbonarę, frittatę, jajka poszetowe… Albo tartę.
TARTA ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM
- 1 upieczony i przestudzony spód do tarty
- pół pęczka zielonych szparagów
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 500 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
- 3 jajka
- szklanka startego sera (cheddar, gouda, gruyere)
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Odłam końce szparagów, pokrój na mniejsze kawałki.
Podsmaż na patelni boczek. Kiedy będzie lekko zrumieniony, dodaj szparagi i smaż przez chwilę, aż będą intensywnie zielone.
Roztrzep w misce śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Na spód do tarty wyłóż boczek i szparagi. Zalej mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Posyp serem.
Wstaw do piekarnika na 30 minut.
Przestudź przed podaniem.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.