Czy ja może wspominałam, że szparagi, jajka i boczek tworzą trio doskonałe?
Nieważne. Nie zaszkodzi przypomnieć.
Chociaż jeśli ktoś raz spróbował, to raczej nie zapomni. I będzie robić carbonarę, frittatę, jajka poszetowe… Albo tartę.


TARTA ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM


  • 1 upieczony i przestudzony spód do tarty
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 500 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
  • 3 jajka
  • szklanka startego sera (cheddar, gouda, gruyere)
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Odłam końce szparagów, pokrój na mniejsze kawałki.

Podsmaż na patelni boczek. Kiedy będzie lekko zrumieniony, dodaj szparagi i smaż przez chwilę, aż będą intensywnie zielone.

Roztrzep w misce śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Na spód do tarty wyłóż boczek i szparagi. Zalej mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Posyp serem. 

Wstaw do piekarnika na 30 minut.

Przestudź przed podaniem.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.