Bardzo proste ciasto na spód do słonej tarty. Warto je podpiec, bo wtedy nie rozmięknie po nałożeniu farszu. Pomocne bywa również użycie kamienia do pizzy – bo ja mam baaardzo słaby piekarnik, bez tych wszystkich super programów…


SPÓD DO SŁONEJ TARTY


  • 225 g mąki pszennej
  • ½ – 1 łyżeczka soli
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody

Umieść wszystkie składniki w misie miksera i szybko zagnieć ciasto.

Uformuj kulę, zawiń folią i wstaw na 20-30 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, jeśli trzeba podsypując mąką.

Przenieś ciasto do formy i dokładnie ją wylep.

Rozłóż na cieście papier do pieczenia, a na niego wysyp kamyczki do pieczenia lub suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie spłynie na brzegach. Można kupić specjalne kulki – ja od lat używam wyparzonego żwiru ogrodowego 😀

Wstaw ciasto do gorącego piekarnika na 15 minut.

Zdejmij papier z kamyczkami i dopiecz jeszcze przez 15 minut – ciasto powinno zmatowieć.

Przestudź przed dodaniem farszu.


© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesZIMA
  1. Pingback:Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem – Oberżyna

  2. Pingback:Tarta ze szparagami i boczkiem – Oberżyna

  3. Pingback:Tarta z cukinią, boczkiem i ricottą – Oberżyna

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.