Bardzo proste ciasto na spód do słonej tarty. Warto je podpiec, bo wtedy nie rozmięknie po nałożeniu farszu. Pomocne bywa również użycie kamienia do pizzy – bo ja mam baaardzo słaby piekarnik, bez tych wszystkich super programów…
SPÓD DO SŁONEJ TARTY
- 225 g mąki pszennej
- ½ – 1 łyżeczka soli
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki zimnej wody
Umieść wszystkie składniki w misie miksera i szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, zawiń folią i wstaw na 20-30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, jeśli trzeba podsypując mąką.
Przenieś ciasto do formy i dokładnie ją wylep.
Rozłóż na cieście papier do pieczenia, a na niego wysyp kamyczki do pieczenia lub suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie spłynie na brzegach. Można kupić specjalne kulki – ja od lat używam wyparzonego żwiru ogrodowego 😀
Wstaw ciasto do gorącego piekarnika na 15 minut.
Zdejmij papier z kamyczkami i dopiecz jeszcze przez 15 minut – ciasto powinno zmatowieć.
Przestudź przed dodaniem farszu.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
Pingback:Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem – Oberżyna
Pingback:Tarta ze szparagami i boczkiem – Oberżyna
Pingback:Tarta z cukinią, boczkiem i ricottą – Oberżyna