Ponieważ piekę na Wielkanoc dwie baby – jedną z bakaliami, drugą bez, korzystam z przepisu na kilogram mąki. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie potrzebujecie dwóch bab – możecie zmniejszyć o połowę podane ilości składników.

WIELKANOCNE BABY DROŻDŻOWE

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½  l mleka
  • 100 g drożdży
  • 1 ½  szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 7 żółtek
  • 4 białka
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotuj rozczyn:
Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozpuść masło i przestudź.

Utrzyj żółtka z resztą cukru.

Ubij pianę z białek ze szczypta soli.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw.

Przełóż ciasto do form do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny. Odstaw na kratkę do wystudzenia.

Gotowe baby można polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Jeśli zostanie ci podeschnięte ciasto drożdżowe – KONIECZNIE zrób z niego pudding!

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?