Ponieważ piekę na Wielkanoc dwie baby – jedną z bakaliami, drugą bez, korzystam z przepisu na kilogram mąki. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie potrzebujecie dwóch bab – możecie zmniejszyć o połowę podane ilości składników.
WIELKANOCNE BABY DROŻDŻOWE
- 1 kg mąki pszennej
- ½ l mleka
- 100 g drożdży
- 1 ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 7 żółtek
- 4 białka
- 200 g masła
- szczypta soli
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotuj rozczyn:
Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło i przestudź.
Utrzyj żółtka z resztą cukru.
Ubij pianę z białek ze szczypta soli.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw.
Przełóż ciasto do form do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Gotowe baby można polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Jeśli zostanie ci podeschnięte ciasto drożdżowe – KONIECZNIE zrób z niego pudding!
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.