Czasami potrzebny jest przepis na dużą porcję ciasta drożdżowego, czyli mówiąc językiem BlueBoya: na dużego drożdża. Oto on. Z podanych proporcji wychodzi wielka blacha placka, albo trzy średnie, co jest szczególnie przydatne, jeśli chcemy kogoś nim obdarować.
CIASTO DROŻDŻOWE
duża porcja
CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej
- ½ l mleka
- 100 g drożdży
- 1 ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 7 żółtek
- 4 białka
- 200 g masła
- szczypta soli
- rodzynki i skórka pomarańczowa
KRUSZONKA:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- opcjonalnie: 1 cukier waniliowy
Przygotuj rozczyn: Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło i przestudź.
Utrzyj żółtka z resztą cukru.
Ubij pianę z białek ze szczypta soli.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj formę do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny – patyk wbity w środek musi być suchy. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Jeśli zostanie ci podeschnięte ciasto drożdżowe – KONIECZNIE zrób z niego pudding!
© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.