Czasami potrzebny jest przepis na dużą porcję ciasta drożdżowego, czyli mówiąc językiem BlueBoya: na dużego drożdża. Oto on. Z podanych proporcji wychodzi wielka blacha placka, albo trzy średnie, co jest szczególnie przydatne, jeśli chcemy kogoś nim obdarować.


CIASTO DROŻDŻOWE
duża porcja


CIASTO:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½  l mleka
  • 100 g drożdży
  • 1 ½  szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 7 żółtek
  • 4 białka
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • rodzynki i skórka pomarańczowa

KRUSZONKA:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • opcjonalnie: 1 cukier waniliowy

Przygotuj rozczyn: Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozpuść masło i przestudź.

Utrzyj żółtka z resztą cukru.

Ubij pianę z białek ze szczypta soli.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.

Przygotuj formę do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.

Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki.

Posyp kruszonką wierzch ciasta.

Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny – patyk wbity w środek musi być suchy. Odstaw na kratkę do wystudzenia.

Jeśli zostanie ci podeschnięte ciasto drożdżowe – KONIECZNIE zrób z niego pudding!

© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.