P

Pudding z ciasta drożdżowego

Jeśli zdarzy po świętach zostało wam podeschnięte ciasto drożdżowe – jesteście szczęściarzami! Możecie zrobić absolutnie fantastyczny pudding! Tak, z tego podeschniętego ciasta, którego nikt nie chce zjeść.
Do dzieła!


PUDDING Z CIASTA DROŻDŻOWEGO


1 PORCJA:

  • 2-3 kawałki ciasta drożdżowego
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki
  • ¼ szklanki cukru demerara (można zastąpić białym)
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej lub miąższ z połowy laski wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Wysmaruj masłem foremkę. Ułóż kawałki ciasta (może być pokruszone albo pokrojone).

Wymieszaj mleko, śmietankę, jajko, cukier i wanilię. Ja do tego używam shakera, ale równie dobrze możesz posłużyć się miską i trzepaczką.

Zalej ciasto masą i odstaw na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Dociśnij ciasto łyżką, żeby całe pokryło się płynem.

Wstaw foremkę do piekarnika na 20-30 minut. Wierzch powinien być przyrumieniony, a środek kremowy.

Przed podaniem przestudź i posyp cukrem pudrem.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.