Jeśli zdarzy po świętach zostało wam podeschnięte ciasto drożdżowe – jesteście szczęściarzami! Możecie zrobić absolutnie fantastyczny pudding! Tak, z tego podeschniętego ciasta, którego nikt nie chce zjeść.
Do dzieła!
PUDDING Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
1 PORCJA:
- 2-3 kawałki ciasta drożdżowego
- łyżka miękkiego masła
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietanki
- ¼ szklanki cukru demerara (można zastąpić białym)
- ½ łyżeczki esencji waniliowej lub miąższ z połowy laski wanilii
- skórka otarta z pomarańczy
- cukier puder do posypania
Wysmaruj masłem foremkę. Ułóż kawałki ciasta (może być pokruszone albo pokrojone).
Wymieszaj mleko, śmietankę, jajko, cukier i wanilię. Ja do tego używam shakera, ale równie dobrze możesz posłużyć się miską i trzepaczką.
Zalej ciasto masą i odstaw na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Dociśnij ciasto łyżką, żeby całe pokryło się płynem.
Wstaw foremkę do piekarnika na 20-30 minut. Wierzch powinien być przyrumieniony, a środek kremowy.
Przed podaniem przestudź i posyp cukrem pudrem.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.