W

Wigilijna zupa grzybowa

Tradycyjna postna wigilijna zupa grzybowa. W najprostszej wersji. Wystarczą suszone podgrzybki i uczciwa porcja włoszczyzny.

Podaję ją klarowną, do picia, albo z dodatkiem makaronu (u nas są to drobne łazanki albo wstążki).


WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA


  • 100 g suszonych podgrzybków
  • porcja włoszczyzny (czyli 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • cebula
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziarno ziela angielskiego

Namocz grzyby w wodzie, zostaw na godzinę. Potem gotuj, aż będą miękkie. Przecedź zachowując wywar.

Obierz warzywa, zalej mniej więcej litrem wody. Jeśli potrzebujesz więcej zupy musisz zwiększyć ilość grzybów i włoszczyzny. Dodaj przyprawy oraz przekrojoną na pół i podsmażoną na patelni cebulę i gotuj do miękkości.

Kiedy włoszczyzna będzie miękka – wyjmij ją z wywaru. Wywar przecedź, połącz z wywarem grzybowym. Dopraw solą i pieprzem.

Możesz ją podać z makaronem i pokrojonymi w paski grzybami z wywaru oraz posiekaną natką pietruszki.


Ugotowaną włoszczyznę wykorzystaj do sałatki jarzynowej.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.