Tradycyjna staropolska nalewka na miodzie i korzennych przyprawach. Idealna na wprowadzenie w świąteczny nastrój.

Przepisy podają, że nadaje się do picia zaraz po przygotowaniu. Ja jednak uważam, że trzeba ją odstawić na rok. Nabiera wtedy aksamitnej gładkości.


KRUPNIK STAROPOLSKI


  • 250 g miodu
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 2 goździki
  • 2-3 cm kawałek cynamonu
  • suszona skórka z połowy cytryny (bez albedo)
  • ¼ laski wanilii
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody

Podgrzej na patelni miód z przyprawami i lekko zrumień.

Dodaj wodę, dokładnie wymieszaj i zagotuj. 

Zdejmij z ognia i daleko od kuchenki ostrożnie wlej spirytus. Wymieszaj. Postaw na ogniu i zagotuj.

Przestudź. Przecedź do butelki. Odstaw na kilka miesięcy.

Zlej klarowny trunek do czystej butelki. Resztę przefiltruj.

Odstaw przynajmniej na rok.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.