Tradycyjna staropolska nalewka na miodzie i korzennych przyprawach. Idealna na wprowadzenie w świąteczny nastrój.
Przepisy podają, że nadaje się do picia zaraz po przygotowaniu. Ja jednak uważam, że trzeba ją odstawić na rok. Nabiera wtedy aksamitnej gładkości.
KRUPNIK STAROPOLSKI
- 250 g miodu
- 500 ml spirytusu 96%
- 2 goździki
- 2-3 cm kawałek cynamonu
- suszona skórka z połowy cytryny (bez albedo)
- ¼ laski wanilii
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 2 szklanki wody
Podgrzej na patelni miód z przyprawami i lekko zrumień.
Dodaj wodę, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Zdejmij z ognia i daleko od kuchenki ostrożnie wlej spirytus. Wymieszaj. Postaw na ogniu i zagotuj.
Przestudź. Przecedź do butelki. Odstaw na kilka miesięcy.
Zlej klarowny trunek do czystej butelki. Resztę przefiltruj.
Odstaw przynajmniej na rok.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.