T

Tagliatelle ze szparagami, boczkiem i sosem śmietanowym

Nasza druga ulubiona pasta ze szparagami.

Nieustannie toczymy dyskusje na temat, która lepsza: ta, czy carbonara?

Nie da się rozstrzygnąć.


TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM


  • 400 g tagliatelle all’uovo
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ½  pęczka zielonych szparagów
  • szklanka gęstej śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • świeżo starty parmezan lub pecorino
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść grubej soli do gotowania makaronu

Wstaw wodę na makaron.

Odłam twarde końce szparagów. Resztę pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć na dużą patelnię boczek i podsmaż. Dodaj szparagi. Smaż, aż będą intensywnie zielone.

Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i podgrzej, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Do gotującej się wody dodaj grubą sól, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody z gotowania, na wypadek gdyby sos był za gęsty.

Odcedź makaron, wrzuć do sosu. Wymieszaj. Dodaj natkę i ser i podaj.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.