Nasza druga ulubiona pasta ze szparagami.
Nieustannie toczymy dyskusje na temat, która lepsza: ta, czy carbonara?
Nie da się rozstrzygnąć.
TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM
- 400 g tagliatelle all’uovo
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- ½ pęczka zielonych szparagów
- szklanka gęstej śmietany
- posiekana natka pietruszki
- świeżo starty parmezan lub pecorino
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść grubej soli do gotowania makaronu
Wstaw wodę na makaron.
Odłam twarde końce szparagów. Resztę pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć na dużą patelnię boczek i podsmaż. Dodaj szparagi. Smaż, aż będą intensywnie zielone.
Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i podgrzej, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Do gotującej się wody dodaj grubą sól, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody z gotowania, na wypadek gdyby sos był za gęsty.
Odcedź makaron, wrzuć do sosu. Wymieszaj. Dodaj natkę i ser i podaj.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
Jedno z moich ulubionych dań ze szparagami.
Piotr, wszystkie dania robione w Oberżynie są twoje ulubione
garść grubej soli?
Tak. Do wody na makaron. Już uzupełniam.