Szukając pomysłu na lunch postanowiłam wykorzystać przepis na wstążki z zielonych szparagów. Po dodaniu zielono-białych tagliatelle robi nam się z nich naprawdę porządne danie obiadowe!
BIAŁO-ZIELONE TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI
2 porcje:
- pół pęczka zielonych szparagów
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- pół szklanki białego wina
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- łyżka zimnego masła
- parmezan
- natka pietruszki lub posiekana bazylia
- 200 g biało-zielonych tagliatelle
Umyj szparagi, odłam twarde końce. Zestrugaj obieraczką do warzyw paski. Najłatwiej zacząć od szerszego końca idąc w stronę główki.
Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy. Dodaj czosnek, smaż przez minutę, usuń.
Wrzuć na patelnię boczek. Kiedy zacznie się rumienić dodaj szparagowe wstążki i pokrojone w paski suszone pomidory. Podsmaż, aż zmiękną.
Wlej wino, odparuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, dodaj zimne masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię ze szparagami. Wymieszaj. Posyp płatkami parmezanu i natką lub bazylią. Podaj.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.