S

Szparagowe wstążki z tagliatelle

Szukając pomysłu na lunch postanowiłam wykorzystać przepis na wstążki z zielonych szparagów. Po dodaniu zielono-białych tagliatelle robi nam się z nich naprawdę porządne danie obiadowe!


BIAŁO-ZIELONE TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI


2 porcje:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka zimnego masła
  • parmezan
  • natka pietruszki lub posiekana bazylia
  • 200 g biało-zielonych tagliatelle

Umyj szparagi, odłam twarde końce. Zestrugaj obieraczką do warzyw paski. Najłatwiej zacząć od szerszego końca idąc w stronę główki.

Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy. Dodaj czosnek, smaż przez minutę, usuń.

Wrzuć na patelnię boczek. Kiedy zacznie się rumienić dodaj szparagowe wstążki i pokrojone w paski suszone pomidory. Podsmaż, aż zmiękną.

Wlej wino, odparuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, dodaj zimne masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię ze szparagami. Wymieszaj. Posyp płatkami parmezanu i natką lub bazylią. Podaj.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.