Dwa stronnictwa walczą tu na śmierć i życie: „na słodko” i „nigdy w życiu”. Dla mnie placki ziemniaczane mogą być w każdym wydaniu, byle nie rozmięknięte na papierowej tacce nad morzem. Uwielbiam z cukrem i śmietaną, z gulaszem i z grzybami. Ale ja w ogóle mam ziemniaczanego hopla!
PLACKI ZIEMNIACZANE
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie do podania: cukier i gęsta śmietana
Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce na miazgę. Odstaw na 5 minut.
Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Odlej większość płynu znad ziemniaków. Resztę wraz z ziemniakami przełóż do miski, dodaj mąkę, jajka, cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia. Kładź łyżką porcje masy ziemniaczanej formując placki. Smaż na złoto, przewróć na drugą stronę i dosmaż.
© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.