Dwa stronnictwa walczą tu na śmierć i życie: „na słodko” i „nigdy w życiu”. Dla mnie placki ziemniaczane mogą być w każdym wydaniu, byle nie rozmięknięte na papierowej tacce nad morzem. Uwielbiam z cukrem i śmietaną, z gulaszem i z grzybami. Ale ja w ogóle mam ziemniaczanego hopla!


PLACKI ZIEMNIACZANE


  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie do podania: cukier i gęsta śmietana

Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce na miazgę. Odstaw na 5 minut.

Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Odlej większość płynu znad ziemniaków. Resztę wraz z ziemniakami przełóż do miski, dodaj mąkę, jajka, cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia. Kładź łyżką porcje masy ziemniaczanej formując placki. Smaż na złoto, przewróć na drugą stronę i dosmaż.



© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ ZIMA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.