V

Vitello tonnato (& arrosto)

Mamy dziś super danie na upały (a nawet dwa) autorstwa Angeli (patrz: Oberżyna Team).

Vitello tonnato robi się – jak nazwa wskazuje – z cielęciny. Ale Angela twierdzi, że cielęcina jest zbyt mdła i w połączeniu w tuńczykowym sosem nie wypada zbyt oszałamiająco. Dlatego zastępuje ją schabem. My też.

Druga potrawa robi się przy okazji – wystarczy zmiksować sos, w którym dusi się mięso. Obie doskonale sprawdzają się podczas gorących letnich dni, albo kiedy potrzebujemy czegoś na zimny bufet.


VITELLO TONNATO & ARROSTO

  • ładny kawałek schabu do pieczenia (lub cielęciny, jeśli chcecie pozostać przy oryginalnej recepturze)
  • oliwa
  • sól
  • suszony tymianek, majeranek, szałwia i rozmaryn – do smaku
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki białego wina
  • kapary

Wymieszaj zioła z solą. Jeśli masz świeże zioła możesz ich użyć – po prostu drobno je posiekaj.

Umyj mięso, osusz, natrzyj oliwą i solą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę (albo na noc do lodówki).

Obsmaż mięso na oliwie ze wszystkich stron. Odłóż na bok.

Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Dodaj czosnek i pokrojone łodygi selera. Jeśli trzeba dodaj oliwy.

Chwilę podsmaż, wlej wino i dodaj liście laurowe. Odparuj przez około 10 minut.

Włóż mięso do sosu, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś godzinę.

Jeśli wolisz – możesz przełożyć wszystko do brytfanny z pokrywką i piec mięso w piekarniku.

Wyjmij mięso z sosu. Odstaw do wystygnięcia. Najlepiej, jeśli włożysz je na noc do lodówki.

Zimne mięso pokrój w cienkie plasterki. 1,5 mm na tonnato, 2,5 mm na arrosto. Rozłóż na półmiskach i podaj z sosem. Do tonnato dodaj na wierzch kapary.


Podam teraz przepisy na sosy. Ponieważ robię obie potrawy z jednego kawałka schabu (około 1 kg), proporcje przewidziane są dla połowy tej porcji mięsa. Jeśli robisz tonnato z całości – użyj podwójnej ilości składników.

SOS DO TONNATO

  • 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g)
  • ok. ½ słoika majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Zmiksuj składniki na gładki sos. Najlepiej majonez dodawać porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lubisz ostrzejszy smak – dodaj trochę więcej musztardy.

SOS DO ARROSTO

  • sos, w którym dusiło się mięso
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Zmiksuj warzywa z winnym sosem na gładko. Jeśli sos jest za rzadki – odparuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Jeśli potrzeba – dopraw do smaku.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Categoriesmięso

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.