Mamy dziś super danie na upały (a nawet dwa) autorstwa Angeli (patrz: Oberżyna Team).
Vitello tonnato robi się – jak nazwa wskazuje – z cielęciny. Ale Angela twierdzi, że cielęcina jest zbyt mdła i w połączeniu w tuńczykowym sosem nie wypada zbyt oszałamiająco. Dlatego zastępuje ją schabem. My też.
Druga potrawa robi się przy okazji – wystarczy zmiksować sos, w którym dusi się mięso. Obie doskonale sprawdzają się podczas gorących letnich dni, albo kiedy potrzebujemy czegoś na zimny bufet.
VITELLO TONNATO & ARROSTO
- ładny kawałek schabu do pieczenia (lub cielęciny, jeśli chcecie pozostać przy oryginalnej recepturze)
- oliwa
- sól
- suszony tymianek, majeranek, szałwia i rozmaryn – do smaku
- cebula
- marchewka
- 2 łodygi selera
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki białego wina
- kapary
Wymieszaj zioła z solą. Jeśli masz świeże zioła możesz ich użyć – po prostu drobno je posiekaj.
Umyj mięso, osusz, natrzyj oliwą i solą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę (albo na noc do lodówki).
Obsmaż mięso na oliwie ze wszystkich stron. Odłóż na bok.
Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Dodaj czosnek i pokrojone łodygi selera. Jeśli trzeba dodaj oliwy.
Chwilę podsmaż, wlej wino i dodaj liście laurowe. Odparuj przez około 10 minut.
Włóż mięso do sosu, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś godzinę.
Jeśli wolisz – możesz przełożyć wszystko do brytfanny z pokrywką i piec mięso w piekarniku.
Wyjmij mięso z sosu. Odstaw do wystygnięcia. Najlepiej, jeśli włożysz je na noc do lodówki.
Zimne mięso pokrój w cienkie plasterki. 1,5 mm na tonnato, 2,5 mm na arrosto. Rozłóż na półmiskach i podaj z sosem. Do tonnato dodaj na wierzch kapary.
Podam teraz przepisy na sosy. Ponieważ robię obie potrawy z jednego kawałka schabu (około 1 kg), proporcje przewidziane są dla połowy tej porcji mięsa. Jeśli robisz tonnato z całości – użyj podwójnej ilości składników.
SOS DO TONNATO
- 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g)
- ok. ½ słoika majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Zmiksuj składniki na gładki sos. Najlepiej majonez dodawać porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lubisz ostrzejszy smak – dodaj trochę więcej musztardy.
SOS DO ARROSTO
- sos, w którym dusiło się mięso
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Zmiksuj warzywa z winnym sosem na gładko. Jeśli sos jest za rzadki – odparuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Jeśli potrzeba – dopraw do smaku.
© 2022, Jo.. All rights reserved.
Całkiem nieźle nam wyszło jak na pierwszy raz. Ale powtórzymy na pewno.