Klasyka z kuchni mojej Babci.
Lubię jak się nieco przegryzie, dlatego po zrobieniu odstawiam go na kilka tygodni w bezpieczne miejsce. To znaczy: niedostępne.
Oryginalny przepis zakłada użycie spirytusu (lub brandy), ale ja nie przepadam za tak mocnymi trunkami i wolę ajerkoniak na wódce.
AJERKONIAK BABCI HELENY
- 250 ml spirytusu lub wódki
- 6 żółtek
- 330 g cukru pudru
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- laska wanilii
Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.
Cały czas ucierając dodaj miąższ wanilii.
Powoli wlej mleko i spirytus. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Przelej do butelki i odstaw, żeby się ajerkoniak przegryzł.
Skoro jesteśmy przy tradycji, to białka tradycyjnie wykorzystujemy do bezików Eli:
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.
CategoriesNalewki i likiery