Klasyka z kuchni mojej Babci.

Lubię jak się nieco przegryzie, dlatego po zrobieniu odstawiam go na kilka tygodni w bezpieczne miejsce. To znaczy: niedostępne.

Oryginalny przepis zakłada użycie spirytusu (lub brandy), ale ja nie przepadam za tak mocnymi trunkami i wolę ajerkoniak na wódce.


AJERKONIAK BABCI HELENY


  • 250 ml spirytusu lub wódki
  • 6 żółtek
  • 330 g cukru pudru
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • laska wanilii

Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.

Cały czas ucierając dodaj miąższ wanilii.

Powoli wlej mleko i spirytus. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Przelej do butelki i odstaw, żeby się ajerkoniak przegryzł.


Skoro jesteśmy przy tradycji, to białka tradycyjnie wykorzystujemy do bezików Eli:

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.