P

Portugalska tarta migdałowa

Zapraszam na bardzo udany eksperyment podwieczorkowy. Tarta jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna w rezultacie. Nie za słodka, przełamana nutą soli (co teraz bardzo modne). Jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych deserów po prostu dajcie mniej soli do ciasta – wystarczy symboliczna szczypta.

Idealna do kawy (Portugalia!) świetnie sprawdzi się w roli wielkanocnego mazurka. Nie wiem, co jeszcze napisać, żeby was zachęcić. Że BlueBoy zjadł dwa kawałki, chociaż nie tyka bakalii?


TARTE DE AMÊNDOA


ciasto:

  • 125 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 125 g mąki pszennej

Utrzyj masło z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodaj mąkę migdałową i sól. Dodaj po kolei jajko i porcjami mąkę pszenną.

Zawiń ciasto w folię i włóż na pół godziny do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wylep ciastem formę do tarty. Połóż na wierzch papier do pieczenia i kamyczki. Piecz 15 minut, usuń papier z kamyczkami i piecz dalsze 5-10 minut, aż wierzch zmatowieje.


nadzienie:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g płatków migdałowych
  • 50 g (45 ml) mleka

Stale mieszając podgrzej składniki w rondelku. Kiedy się połączą, a masa zgęstnieje, gotuj jeszcze 5 minut.

Wyłóż masę na ciasto.

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150℃. Wstaw ciasto na 30 minut.


© 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIELKANOC

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.