R

Ratatouille z pieczonych warzyw

Właściwie jest to zwyczajna, klasyczna ratatuja, tyle że w wersji dla leniwych. Robię ją w ten sposób od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona z efektu. Polecam.


RATATOUILLE


  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 6 mięsistych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa

Umyj bakłażan i cukinie, pokrój w plastry. Obierz cebule, pokrój w plastry lub ósemki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, oprósz solą.

Umyj papryki, włóż do małej brytfanny (puszczą sporo wody, dlatego nie kładę ich z innymi warzywami na blachę).

Wstaw warzywa do piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.

Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń pestki.

W garnku w grubym dnem rozgrzej trochę oliwy, wrzuć obrane ząbki czosnku i podsmaż minutę. Dodaj pomidory i gotuj, aż się rozpadną i nieco zgęstnieją.

Wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki przykryj folią aluminiową. Resztę warzyw przełóż do garnka z pomidorami. Dopraw ziołami prowansalskimi i solą (jeśli trzeba).

Obierz papryki ze skórki, usuń pestki, pokrój w paski i dodaj do pozostałych warzyw.

Gotuj wszystko na małym ogniu, bez przykrycia, aż całość zgęstnieje.

Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ten warzywny gulasz o podsmażony boczek, posypać całość startym parmezanem lub pecorino, albo dodać porwaną na kawałki mozzarellę. Często wstawiamy taką podrasowaną ratatuję na kwadrans do piekarnika i jemy na kolację jako samodzielne danie z bagietką.

© 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.