Właściwie jest to zwyczajna, klasyczna ratatuja, tyle że w wersji dla leniwych. Robię ją w ten sposób od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona z efektu. Polecam.
RATATOUILLE
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 2 czerwone cebule
- 6 mięsistych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- oliwa
Umyj bakłażan i cukinie, pokrój w plastry. Obierz cebule, pokrój w plastry lub ósemki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, oprósz solą.
Umyj papryki, włóż do małej brytfanny (puszczą sporo wody, dlatego nie kładę ich z innymi warzywami na blachę).
Wstaw warzywa do piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.
Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń pestki.
W garnku w grubym dnem rozgrzej trochę oliwy, wrzuć obrane ząbki czosnku i podsmaż minutę. Dodaj pomidory i gotuj, aż się rozpadną i nieco zgęstnieją.
Wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki przykryj folią aluminiową. Resztę warzyw przełóż do garnka z pomidorami. Dopraw ziołami prowansalskimi i solą (jeśli trzeba).
Obierz papryki ze skórki, usuń pestki, pokrój w paski i dodaj do pozostałych warzyw.
Gotuj wszystko na małym ogniu, bez przykrycia, aż całość zgęstnieje.
Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ten warzywny gulasz o podsmażony boczek, posypać całość startym parmezanem lub pecorino, albo dodać porwaną na kawałki mozzarellę. Często wstawiamy taką podrasowaną ratatuję na kwadrans do piekarnika i jemy na kolację jako samodzielne danie z bagietką.
© 2024, Jo. All rights reserved.