Kiedy nadchodzi jesień czekamy na grzyby. A polędwiczki z grzybami lądują na honorowym miejscu naszego menu. Poza sezonem można użyć grzybów mrożonych – my co roku zamrażamy trochę gotowych do użycia grzybów z cebulką i przyprawami, żeby potem szybko przygotować pastę, tartę albo właśnie polędwiczki.
POLĘDWICZKI Z GRZYBAMI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki mąki
- ½ kg podgrzybków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
- 2 łyżki masła
Oczyść grzyby i pokrój w duże kawałki. Cebule pokrój w plastry.
Umyj i osusz mięso. Pokrój na dość grube plastry. Wsyp do miski mąkę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Obtocz mięso w mące.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Zrumień mięso z obu stron. Przełóż do rondla.
Podgrzej na czystej patelni 3 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć czosnek i cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj grzyby. Mieszaj przez chwilę i wlej wino. Zwiększ płomień i odparuj wino.
Zmniejsz ogień. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek. Gotuj 5 minut. Przełóż do rondla z mięsem.
Duś na małym ogniu, pod przykryciem 15 minut. Podaj z pieczywem, kaszą lub ziemniakami.
Podduszonych z cebulką, czosnkiem i białym winem grzybów można użyć też do innych fantastycznych dań:
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.