F

Faszerowana cukinia

Odświeżam stary przepis Key na faszerowaną cukinię. Nie chcecie znać oryginalnego, zapewniam was… Tego: “Weź zukine, wyłyżeczkuj, posiekaj i podsmaż. Dodaj resztę i upiecz.” 


CUKINIA
FASZEROWANA PIECZARKAMI

4 średnie cukinie

500 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

pęczek natki pietruszki

2 jajka

tarta bułka

szklanka świeżo startego parmezanu

łyżka masła

łyżka mąki

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przekrój cukinię wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką środek, ale nie uszkodź ścianek.

Posól i odstaw przeciętą stroną do dołu na sitku lub dużym talerzu – puści trochę soku.

Obierz pieczarki i cebulę.

Drobno posiekaj środek cukinii, pieczarki, cebulę i czosnek.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć posiekane warzywa i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.

Dodaj do farszu jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, pół parmezanu i natkę. Dobrze wymieszaj.

Na drugiej patelni roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą.

Dodaj do farszu i wymieszaj.

Wypełnij połówki cukinii farszem. Wymieszaj 2 łyżki tartej bułki i resztę parmezanu. Posyp wierzch cukinii.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wstaw cukinie do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni, czyli około 20-30 minut.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.