F

Faszerowana cukinia

Odświeżam stary przepis Key na faszerowaną cukinię. Nie chcecie znać oryginalnego, zapewniam was… Tego: „Weź zukine, wyłyżeczkuj, posiekaj i podsmaż. Dodaj resztę i upiecz.” 


CUKINIA
FASZEROWANA PIECZARKAMI


  • 4 średnie cukinie
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • szklanka świeżo startego parmezanu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż cukinie, gotuj 5 minut, wyjmij i wrzuć do miski z zimną wodą.

Przekrój cukinię wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką środek, ale nie uszkodź ścianek.

Obierz pieczarki i cebulę.

Drobno posiekaj środek cukinii, pieczarki, cebulę i czosnek.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć posiekane warzywa i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.

Dodaj do farszu jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, pół parmezanu i natkę. Dobrze wymieszaj.

Na drugiej patelni roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą.

Dodaj do farszu i wymieszaj.

Wypełnij połówki cukinii farszem. Wymieszaj 2 łyżki tartej bułki i resztę parmezanu. Posyp wierzch cukinii.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wstaw cukinie do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni, czyli około 20-30 minut.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ LATO warzywa

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.