Odświeżam stary przepis Key na faszerowaną cukinię. Nie chcecie znać oryginalnego, zapewniam was… Tego: „Weź zukine, wyłyżeczkuj, posiekaj i podsmaż. Dodaj resztę i upiecz.”
CUKINIA
FASZEROWANA PIECZARKAMI
- 4 średnie cukinie
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- tarta bułka
- szklanka świeżo startego parmezanu
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż cukinie, gotuj 5 minut, wyjmij i wrzuć do miski z zimną wodą.
Przekrój cukinię wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką środek, ale nie uszkodź ścianek.
Obierz pieczarki i cebulę.
Drobno posiekaj środek cukinii, pieczarki, cebulę i czosnek.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć posiekane warzywa i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Dodaj do farszu jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, pół parmezanu i natkę. Dobrze wymieszaj.
Na drugiej patelni roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą.
Dodaj do farszu i wymieszaj.
Wypełnij połówki cukinii farszem. Wymieszaj 2 łyżki tartej bułki i resztę parmezanu. Posyp wierzch cukinii.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Wstaw cukinie do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni, czyli około 20-30 minut.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.