Odświeżam stary przepis Key na faszerowaną cukinię. Nie chcecie znać oryginalnego, zapewniam was… Tego: “Weź zukine, wyłyżeczkuj, posiekaj i podsmaż. Dodaj resztę i upiecz.”
CUKINIA
FASZEROWANA PIECZARKAMI
4 średnie cukinie
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
2 jajka
tarta bułka
szklanka świeżo startego parmezanu
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przekrój cukinię wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką środek, ale nie uszkodź ścianek.
Posól i odstaw przeciętą stroną do dołu na sitku lub dużym talerzu – puści trochę soku.
Obierz pieczarki i cebulę.
Drobno posiekaj środek cukinii, pieczarki, cebulę i czosnek.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć posiekane warzywa i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Dodaj do farszu jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, pół parmezanu i natkę. Dobrze wymieszaj.
Na drugiej patelni roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą.
Dodaj do farszu i wymieszaj.
Wypełnij połówki cukinii farszem. Wymieszaj 2 łyżki tartej bułki i resztę parmezanu. Posyp wierzch cukinii.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Wstaw cukinie do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni, czyli około 20-30 minut.
© 2020, Jo.. All rights reserved.