Każda rodzina ma swoje świąteczno-noworoczne tradycje. Naszymi są bezy z orzechami. Chociaż bez orzechów (patrz: BlueBoy) też niczego im nie brakuje. Ale…
BEZY
- tyle samo objętościowo białek i cukru
- opcjonalnie: grubo posiekane orzechy włoskie
Ubij sztywną pianę z białek powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 100℃ .
Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nałóż łyżeczką porcje masy.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz (a raczej susz) bezy przez 4 godziny.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Bezy są doskonałym pomysłem na wykorzystanie białek pozostałych po produkcji ajerkoniaku albo truskawek zapiekanych pod koglem moglem. ZeroWaste 😉
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.