Każda rodzina ma swoje świąteczno-noworoczne tradycje. Naszymi są bezy z orzechami. Chociaż bez orzechów (patrz: BlueBoy) też niczego im nie brakuje. Ale…


BEZY


  • tyle samo objętościowo białek i cukru
  • opcjonalnie: grubo posiekane orzechy włoskie

Ubij sztywną pianę z białek powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 100℃ .

Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nałóż łyżeczką porcje masy.

Wstaw blachę do piekarnika i piecz (a raczej susz) bezy przez 4 godziny.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Bezy są doskonałym pomysłem na wykorzystanie białek pozostałych po produkcji ajerkoniaku albo truskawek zapiekanych pod koglem moglem. ZeroWaste 😉

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.