N

Niezawodne ciasto na pierogi

Dobre ciasto pierogowe to absolutna podstawa. Po latach prób, błędów i rozpaczy mam wreszcie niezawodne. Zawsze się udaje, jest miękkie i plastyczne. Sprawiło, że znowu mogę cieszyć się gotowaniem.


CIASTO NA PIEROGI


NA 40 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI PIEROGÓW:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli

Rozpuść masło w wodzie. Wsyp do miksera połowę mąki i dodaj sól.

Uruchom mieszadło. Wlej powoli wodę z masłem. Porcjami dodaj resztę mąki. Kiedy składniki się połączą, wyjmij ciasto z misy i ręcznie wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na trzy części. Przykryj wilgotną ściereczką. Odłóż na kwadrans.

Rozwałkuj po kolei każdą porcję. Wykrój pierogi. Połóż porcję farszu na każdym pierogu i dokładnie zlep brzegi.

Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na średnim ogniu, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Jeśli chcesz pierogi zamrozić ułóż je tak, aby nie stykały się (najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia tacy) i wstaw do zamrażarki. Kiedy się zamrożą przełóż do woreczka – można wtedy rozmrażać po kilka sztuk.

© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
    1. Jo. says:

      Te proporcje są niezawodne. A wiem coś o tym, bo Idealne Ciasto Na Pierogi było moją zmorą przez wiele lat 🙂

      Masła może być nawet mniej. Zamiast masła może być olej. Wychodziły mi również w ogóle bez tłuszczu. Najważniejsza jest kolejność: połowa mąki, wrzątek, i powoli dosypywana druga połowa mąki – tak, jak to się robi ręcznie zagniatając ciasto i zgarniając kolejne porcje mąki do niego.

      Trzymam kciuki!

  1. dasiagallery says:

    Kiedyś…jak gotowałam i robiłam setki pierogów (oraz tony kopytek), używałam olej, ta sama procedura była.
    Och, zatęskniłam….
    Póki co nie mam ani grzybka, ani pipka, ani nikogo dla….

    1. Jo. says:

      Ej, weź dla siebie zrób! Zamrozić można, jakby co. A Kapitan nie zje? Nie mówię, że tony, ale trochę?

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.