Dobre ciasto pierogowe to absolutna podstawa. Po latach prób, błędów i rozpaczy mam wreszcie niezawodne. Zawsze się udaje, jest miękkie i plastyczne. Sprawiło, że znowu mogę cieszyć się gotowaniem.
CIASTO NA PIEROGI
NA 40 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI PIEROGÓW:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki gorącej wody
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
Rozpuść masło w wodzie. Wsyp do miksera połowę mąki i dodaj sól.
Uruchom mieszadło. Wlej powoli wodę z masłem. Porcjami dodaj resztę mąki. Kiedy składniki się połączą, wyjmij ciasto z misy i ręcznie wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na trzy części. Przykryj wilgotną ściereczką. Odłóż na kwadrans.
Rozwałkuj po kolei każdą porcję. Wykrój pierogi. Połóż porcję farszu na każdym pierogu i dokładnie zlep brzegi.
Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na średnim ogniu, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Jeśli chcesz pierogi zamrozić ułóż je tak, aby nie stykały się (najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia tacy) i wstaw do zamrażarki. Kiedy się zamrożą przełóż do woreczka – można wtedy rozmrażać po kilka sztuk.
© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.
Dziękuję !
Te proporcje są niezawodne. A wiem coś o tym, bo Idealne Ciasto Na Pierogi było moją zmorą przez wiele lat 🙂
Masła może być nawet mniej. Zamiast masła może być olej. Wychodziły mi również w ogóle bez tłuszczu. Najważniejsza jest kolejność: połowa mąki, wrzątek, i powoli dosypywana druga połowa mąki – tak, jak to się robi ręcznie zagniatając ciasto i zgarniając kolejne porcje mąki do niego.
Trzymam kciuki!
Kiedyś…jak gotowałam i robiłam setki pierogów (oraz tony kopytek), używałam olej, ta sama procedura była.
Och, zatęskniłam….
Póki co nie mam ani grzybka, ani pipka, ani nikogo dla….
Ej, weź dla siebie zrób! Zamrozić można, jakby co. A Kapitan nie zje? Nie mówię, że tony, ale trochę?