Powinnam napisać: chłodnik, ale u nas zupę owocową je się w temperaturze otoczenia, co latem oznacza: letnią. Tak nam bardziej smakuje, bo owocami, a nie lodowcem.
Najczęściej robię zupę wiśniową – dryluję wtedy wiśnie przed gotowaniem, albo usuwam pestki z już ugotowanych. Zmiksowanie wywaru z owocami sprawia, że zupa jest gęstsza i smaczniejsza. Nie dodajemy do niej mąki, ale jeśli ktoś chce – może rozrobić mąkę ze śmietaną i dodać do zupy – wtedy trzeba ją będzie zagotować, żeby mąka nie była surowa.
Czasami zamiast śmietany używamy crème fraîche – bardzo polecam, bo nie waży się w zupie.
OWOCOWA ZUPA (CHŁODNIK)
- 1 kg owoców (wiśnie, truskawki lub jagody)
- cukier do smaku
- gęsta śmietana
Zalej owoce wodą. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
Zmiksuj, dopraw do smaku cukrem i gęstą śmietaną.
Podaj z ugotowanym oddzielnie drobnym makaronem.
Zamiast śmietany możesz dodać kulkę lodów waniliowych lub śmietankowych 🙂
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.