Z

Zupa owocowa

Powinnam napisać: chłodnik. Ale u nas zupę owocową je się w temperaturze otoczenia, co latem oznacza: letnią. Tak nam bardziej smakuje, bo owocami, a nie lodowcem.

Najczęściej robię zupę wiśniową – dryluję wtedy wiśnie przed gotowaniem, albo usuwam pestki z już ugotowanych. Zmiksowanie wywaru z owocami sprawia, że zupa jest gęstsza i smaczniejsza. Nie dodajemy do niej mąki, ale jeśli ktoś chce może rozrobić mąkę ze śmietaną i dodać do zupy – wtedy trzeba ją będzie zagotować, żeby mąka nie była surowa.
Czasami zamiast śmietany używamy crème fraîche – bardzo polecam, bo nie waży się w zupie.

I to chyba wszystko. Smacznego!

OWOCOWA ZUPA (CHŁODNIK)

na 4 porcje:

  • 1 kg owoców (wiśnie, truskawki lub jagody)
  • cukier do smaku
  • gęsta śmietana

Zalej owoce wodą. Ugotuj.

Zmiksuj, dopraw do smaku cukrem i gęstą śmietaną.

Podaj z ugotowanym oddzielnie drobnym makaronem.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.