Powinnam napisać: chłodnik. Ale u nas zupę owocową je się w temperaturze otoczenia, co latem oznacza: letnią. Tak nam bardziej smakuje, bo owocami, a nie lodowcem.
Najczęściej robię zupę wiśniową – dryluję wtedy wiśnie przed gotowaniem, albo usuwam pestki z już ugotowanych. Zmiksowanie wywaru z owocami sprawia, że zupa jest gęstsza i smaczniejsza. Nie dodajemy do niej mąki, ale jeśli ktoś chce może rozrobić mąkę ze śmietaną i dodać do zupy – wtedy trzeba ją będzie zagotować, żeby mąka nie była surowa.
Czasami zamiast śmietany używamy crème fraîche – bardzo polecam, bo nie waży się w zupie.
I to chyba wszystko. Smacznego!
OWOCOWA ZUPA (CHŁODNIK)
na 4 porcje:
- 1 kg owoców (wiśnie, truskawki lub jagody)
- cukier do smaku
- gęsta śmietana
Zalej owoce wodą. Ugotuj.
Zmiksuj, dopraw do smaku cukrem i gęstą śmietaną.
Podaj z ugotowanym oddzielnie drobnym makaronem.
© 2022, Jo.. All rights reserved.