Nie masz formy do pieczenia. Została ci garść owoców i nie wiesz, co z nimi zrobić. A w ogóle jest upał i nie chce ci się stać przy kuchni.
Zrób galette!
GALETTE
czyli
RUSTYKALNA TARTA Z OWOCAMI
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
Zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż na min. 30 minut do lodówki.
- owoce – jakie chcesz (mniej więcej 2 szklanki)
- cukier trzcinowy lub biały do smaku
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do posypania
Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Posyp bułką tartą zachowując trzycentymetrowy czysty brzeg.
Wyłóż owoce. Zawiń brzeg ciasta do środka. Posyp cukrem.
Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz około 30 minut (ciasto powinno się lekko zrumienić).
Przed podaniem przestudź i posyp cukrem pudrem.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesLATO