C

Crumble z rabarbarem

Wiosna. Rabarbar. Nowy sezon w kuchni.

Zaczynam od crumble, czyli owoców pod kruszonką. Lubię crumble, bo używając kolejno pojawiających się owoców, za każdym razem mam inny deser! Warto mieć w lodówce porcję kruchego ciasta, a w zamrażarce lody waniliowe…

PS.
Upewnij się, że twoja brytfanna jest szczelna… A najlepiej użyj ceramicznej, którą potem postawisz na stole.


KARMELIZOWANY RABARBAR
ZAPIEKANY POD KRUSZONKĄ

kruszonka:

  • 300 g mąki (pszennej lub pół na pół z krupczatką)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru demerara
  • 2 duże łyżki masła
  • lody waniliowe lub śmietankowe

Umyj rabarbar, usuń liście i końcówkę, jeśli trzeba obierz obieraczką do warzyw. Pokrój na kawałki.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC i przygotuj ceramiczną formę do pieczenia.

Rozgrzej patelnię. Wsyp cukier i skarmelizuj na średnim ogniu – uważaj, żeby się nie spalił!

Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło i rabarbar. Jeśli cukier miejscami stwardnieje – podgrzej na małym ogniu mieszając, aż się rozpuści.

Przełóż rabarbar z karmelem do brytfanny. Pokrusz na wierzch ciasto. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.

Podaj lekko przestudzone, z kulką lodów.

Jeśli przeraża cię ilość cukru w tym przepisie – spróbuj lżejszej wersji. Można w niej użyć samego rabarbaru, albo samych truskawek.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.