Wiosna. Rabarbar. Nowy sezon w kuchni.
Zaczynam od crumble, czyli owoców pod kruszonką. Lubię crumble, bo używając kolejno pojawiających się owoców, za każdym razem mam inny deser! Warto mieć w lodówce porcję kruchego ciasta, a w zamrażarce lody waniliowe…
PS.
Upewnij się, że twoja brytfanna jest szczelna… A najlepiej użyj ceramicznej, którą potem postawisz na stole.
KARMELIZOWANY RABARBAR
ZAPIEKANY POD KRUSZONKĄ
kruszonka:
- 300 g mąki (pszennej lub pół na pół z krupczatką)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 2 szklanki cukru demerara
- 2 duże łyżki masła
- lody waniliowe lub śmietankowe
Umyj rabarbar, usuń liście i końcówkę, jeśli trzeba obierz obieraczką do warzyw. Pokrój na kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC i przygotuj ceramiczną formę do pieczenia.
Rozgrzej patelnię. Wsyp cukier i skarmelizuj na średnim ogniu – uważaj, żeby się nie spalił!
Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło i rabarbar. Jeśli cukier miejscami stwardnieje – podgrzej na małym ogniu mieszając, aż się rozpuści.
Przełóż rabarbar z karmelem do brytfanny. Pokrusz na wierzch ciasto. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Podaj lekko przestudzone, z kulką lodów.
Jeśli przeraża cię ilość cukru w tym przepisie – spróbuj lżejszej wersji. Można w niej użyć samego rabarbaru, albo samych truskawek.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.