To jest taki prościutki przepisik, że już prościej się nie da. Ja w ogóle się zastanawiam, czy pisać dalej te tabelki i w ogóle.
No OK, niech będzie.
KARKÓWKA PIECZONA NA SOLI
- 2 kg karkówki bez kości
- 1 kg gruboziarnistej soli
- 1 słoik musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
Rozgrzej piekarnik do 200 ℃.
Umyj i osusz mięso.
Na dno brytfanny wsyp równą warstwę soli – około 1 cm.
Ułóż mięso na soli. Posmaruj całą powierzchnię musztardą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i zostaw na kwadrans przykryte folią aluminiową, żeby odpoczęło.
Wyjmij mięso z brytfanny, usuń musztardę. Podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonała na ciepło i – jeśli coś zostanie cudem – na zimno.
Przecież mówiłam…
PS.
Nie wiem, jak wam, ale mnie tu pasuje coleslaw i pieczone ziemniaki…
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.