Ta prosta surówka z kapusty zdecydowanie zasługuje na miejsce na świątecznym stole. Dopełni każdą pieczeń – my podajemy ją do bożonarodzeniowego indyka, ale świetnie pasuje również do schabu czy gęsi. Można przygotować ją wcześniej, bo bez problemu poleży dwa dni w lodówce. Dodatkową jej zaletą jest to, że rozwiązuje problem: co zrobić z resztą kapusty? (jeśli robicie np. farsz do pierogów lub łazanki).
COLESLAW
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
¼ białej kapusty (ok. 500 g)
1 marchewka
1 cebula
szklanka dobrego majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Zetrzyj kapustę, marchewki i cebulę na drobnej tarce lub w malakserze.
Wymieszaj majonez z octem i sokiem. Dodaj przyprawy.
Połącz wszystkie składniki i odstaw surówkę do lodówki, co najmniej na 2 godziny.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.