Ta prosta surówka z kapusty zdecydowanie zasługuje na miejsce na świątecznym stole. Dopełni każdą pieczeń – my podajemy ją do bożonarodzeniowego indyka, ale świetnie pasuje również do schabu czy gęsi. Można przygotować ją wcześniej, bo bez problemu poleży dwa dni w lodówce. Dodatkową jej zaletą jest to, że rozwiązuje problem: co zrobić z resztą kapusty? (jeśli robicie np. farsz do pierogów lub łazanki).


COLESLAW
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY


  • ¼  białej kapusty (ok. 500 g)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • szklanka dobrego majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Zetrzyj kapustę, marchewki i cebulę na drobnej tarce lub w malakserze.

Wymieszaj majonez z octem i sokiem. Dodaj przyprawy.

Połącz wszystkie składniki i odstaw surówkę do lodówki, co najmniej na 2 godziny.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.