Z

ZIELONE szparagi z sosem holenderskim

Białe szparagi są delikatne i subtelne, ale niestety czasami zbyt wymagające dla Leniwej Kucharki. Zastanawiałam się, czy do “szparagów à la hollandaise” można użyć zielonych?

Można.

ZIELONE SZPARAGI
W SOSIE HOLENDERSKIM

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • porcja sosu holenderskiego

Odłam twarde końcówki szparagów. Przygotuj garnek do gotowania (najlepszy będzie garnek do szparagów, czyli wysoki i wąski, z wyjmowanym koszyczkiem). Najlepiej jeśli szparagi są nieco krótsze od garnka i mieszczą się pod pokrywką

Ugotuj jajka na twardo. Lekko przestudź, obierz i posiekaj. Posiekaj szynkę.

Podgrzej sos (tu idę na łatwiznę i używam gotowego sosu Thomy). Trzymaj go na małym ogniu, żeby się nie zważył.

Gotuj szparagi pod przykryciem w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Chcemy żeby były jędrne i chrupiące!!!

Ugotowane szparagi wyłóż na talerze, polej sosem i posyp posiekanym jajkiem i szynką. Natychmiast podaj.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?