C

Crumble rabarbarowo-truskawkowe

Uwielbiamy crumble z karmelizowanym rabarbarem! Czasami robimy wersję rabarbarowo-truskawkową. Jednak bywa, że albo nie mamy czasu na karmelizowanie rabarbaru, albo wolelibyśmy coś lżejszego. Wtedy sięgamy po wersję ekspresową: szybką i mniej kaloryczną.


SZYBKIE CRUMBLE
RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru

Zagnieć szybko kruszonkę. Przełóż do miski. Włóż do lodówki na godzinę.

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru demerara

Umyj i osusz owoce. Odszypułkuj truskawki. Pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki, a truskawki przekrój na pół.

Przełóż owoce do ceramicznej brytfanny. Posyp cukrem. wymieszaj. Posyp kruszonką.

Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 40 minut.

Podaj po lekkim przestudzeniu. Najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych.

A tu wspomniane crumble z karmelizowanym rabarbarem:

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.