Uwielbiamy crumble z karmelizowanym rabarbarem! Czasami robimy wersję rabarbarowo-truskawkową. Jednak bywa, że albo nie mamy czasu na karmelizowanie rabarbaru, albo wolelibyśmy coś lżejszego. Wtedy sięgamy po wersję ekspresową: szybką i mniej kaloryczną.
SZYBKIE CRUMBLE
RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
Zagnieć szybko kruszonkę. Przełóż do miski. Włóż do lodówki na godzinę.
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 500 g truskawek
- pół szklanki cukru demerara
Umyj i osusz owoce. Odszypułkuj truskawki. Pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki, a truskawki przekrój na pół.
Przełóż owoce do ceramicznej brytfanny. Posyp cukrem. wymieszaj. Posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 40 minut.
Podaj po lekkim przestudzeniu. Najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych.
A tu wspomniane crumble z karmelizowanym rabarbarem:
© 2022, Jo.. All rights reserved.