Uwielbiamy crumble z karmelizowanym rabarbarem! Czasami robimy wersję rabarbarowo-truskawkową. Nie karmelizujemy tu cukru, tylko szybko podgrzewamy owoce. Jeśli puszczą za dużo soku – można go zagęścić, podgrzewając nieco dłużej.
CRUMBLE
RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
Zagnieć szybko kruszonkę. Przełóż do miski. Włóż do lodówki na godzinę.
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 500 g truskawek
- pół szklanki cukru demerara
Umyj i osusz owoce. Odszypułkuj truskawki. Pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki, a truskawki przekrój na pół.
Przełóż owoce na patelnię. Dodaj cukier. Gotuj przez chwilę, aż się cukier rozpuści.
Przełóż owoce do ceramicznej brytfanny. Jeśli chcesz – możesz sok podgrzać nieco dłużej, aż zgęstnieje.
Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 40 minut.
Podaj po lekkim przestudzeniu. Najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych.
A tu wspomniane crumble z karmelizowanym rabarbarem:
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.