C

Crumble rabarbarowo-truskawkowe

Uwielbiamy crumble z karmelizowanym rabarbarem! Czasami robimy wersję rabarbarowo-truskawkową. Nie karmelizujemy tu cukru, tylko szybko podgrzewamy owoce. Jeśli puszczą za dużo soku – można go zagęścić, podgrzewając nieco dłużej.


CRUMBLE
RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE


  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru

Zagnieć szybko kruszonkę. Przełóż do miski. Włóż do lodówki na godzinę.

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru demerara

Umyj i osusz owoce. Odszypułkuj truskawki. Pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki, a truskawki przekrój na pół.

Przełóż owoce na patelnię. Dodaj cukier. Gotuj przez chwilę, aż się cukier rozpuści.

Przełóż owoce do ceramicznej brytfanny. Jeśli chcesz – możesz sok podgrzać nieco dłużej, aż zgęstnieje.

Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 40 minut.

Podaj po lekkim przestudzeniu. Najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych.

A tu wspomniane crumble z karmelizowanym rabarbarem:

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO WIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.