Kupiłam pół kurczaka. Upiekłam go i kiedy był już gotowy, dotarło do mnie, że w obliczu potrzeb jedzeniowych moich chłopaków, ilościowo wygląda to nędznie. Miałam do wyboru – dodać do mięsa stos ziemniaków / frytek, albo coś wymyślić. Wymyśliłam.
SAŁATA Z PIECZONYM KURCZAKIEM
- ½ upieczonego kurczaka (może być mniej – czasami biorę 4 udka albo filet z piersi)
- kilka plastrów bekonu lub boczku, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 sałata
- 3 pomidory
- 3 jajka na twardo
- garść oliwek (używam wędzonych z pestką, dryluję przed użyciem)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
- jeśli trzeba – sól, ale bardzo ostrożnie
Umyj i osusz sałatę. Porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie półmiska lub miski.
Obierz pomidory i jajka, pokrój w ćwiartki, dodaj do sałaty. Dodaj oliwki.
Podsmaż boczek na chrupko. Osusz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podziel mięso kurczaka na kawałki. Dodaj wraz z boczkiem do sałaty. Udekoruj majonezem, oprósz pieprzem i od razu podaj.
Sałatki, jak ta, najlepiej smakują jeśli kurczak i jajka są ciepłe, a boczek prosto z patelni – mamy wtedy danie idealnie nadające się na letnią kolację.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.