Czas na szparagi! Zaczynamy – jak co roku – od szparagów zapiekanych z serem i bułką tartą. Jest to nasz tradycyjny wiosenny starter, często jedzony również, z bagietką i kieliszkiem Prosecco, na kolację.
Nie blanszuję szparagów – po prostu myję, odłamuję twardy koniec, osuszam i zapiekam. Dzięki temu są jędrne i chrupiące.
SZPARAGI ZAPIEKANE Z SEREM
- pęczek średniej grubości zielonych szparagów
- 100 g sera fontina lub taleggio
- ⅓ szklanki startego parmezanu lub pecorino
- ⅓ szklanki bułki tartej
- oliwa
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Odłam twarde końce szparagów – pękną dokładnie w miejscu, w którym kończy się niejadalna, włóknista końcówka.
Pokrój fontinę w plastry. Wymieszaj parmezan z bułką tartą.
Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania. Przykryj plastrami fontiny. Posyp bułką z parmezanem. Skrop oliwą.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni.

© 2020 – 2022, Jo.. All rights reserved.