A

Asparagi gratinati

Czas na szparagi! Zaczynamy – jak co roku – od szparagów zapiekanych z serem i bułką tartą. Jest to nasz tradycyjny wiosenny starter, często jedzony również, z bagietką i kieliszkiem Prosecco, na kolację.

Nie blanszuję szparagów – po prostu myję, odłamuję twardy koniec, osuszam i zapiekam. Dzięki temu są jędrne i chrupiące.

SZPARAGI ZAPIEKANE Z SEREM

  • pęczek średniej grubości zielonych szparagów
  • 100 g sera fontina lub taleggio
  • ⅓ szklanki startego parmezanu lub pecorino
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • oliwa

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Odłam twarde końce szparagów – pękną dokładnie w miejscu, w którym kończy się niejadalna, włóknista końcówka.

Pokrój fontinę w plastry. Wymieszaj parmezan z bułką tartą.

Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania. Przykryj plastrami fontiny. Posyp bułką z parmezanem. Skrop oliwą.

Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni.

© 2020 – 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.