K

Kruche ciasto ze śliwkami

Uwielbiam to ciasto za jego prostotę. Ma w zasadzie jedną wadę: trzeba je zjeść od razu, bo potem łapie wilgoć i choć nadal jest smaczne, to już nie jest to, o co nam chodzi. Jeśli nie potrzebujecie sześciu porcji – po prostu połowę surowego ciasta wrzućcie do zamrażarki i użyjcie za dzień lub dwa.


KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI


  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier do posypania śliwek
  • mała łyżeczka cynamonu
  • 500 g śliwek

Zagnieć gładkie ciasto, ⅓ zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztą wylep formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem – łatwiej będzie kroić placek) i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Wydryluj śliwki.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wstaw ciasto w formie do pieczenia i podpiecz przez kwadrans.

Wymieszaj cukier (mniej więcej dwie łyżki, może być demerara lub zwykły) z cynamonem.

Wyjmij ciasto z piekarnika, ułóż na wierzchu śliwki. Posyp cukrem z cynamonem. Pokrusz na wierzch odłożoną wcześniej ⅓ ciasta.

Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Wierzch powinien się lekko zezłocić.

Przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.