Najlepszy na świecie kajmakowy mazurek autorstwa mojej Teściowej! Wymaga cierpliwości, ale wart jest każdej minuty spędzonej przy kuchni. Gotowy najlepiej przechowywać w lodówce (lub innym chłodnym miejscu), wtedy kajmak ładnie tężeje i jest kruchy.
MAZUREK KAJMAKOWY
KRUCHY SPÓD
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto, wylep nim formę do pieczenia (najlepsza będzie forma do tarty ze zdejmowanym brzegiem). Ułatwiam sobie pracę i rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na wyjmowanym spodzie – wtedy muszę tylko wylepić brzegi.
Nakłuj spód widelcem. Połóż na wierzchu papier do pieczenia. Wysyp na papier kamyczki lub kulki do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃.
Po 15-20 minutach, kiedy ciasto zrobi się matowe, usuń papier z obciążeniem i dopiecz ciasto, żeby było lekko słomkowe.
Wystudź.
MASA KAJMAKOWA
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 400 g miałkiego cukru
- 100 g masła
- wanilia
Wszystkie składniki włóż do garnka. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, do uzyskania jasnokremowego koloru.
Kiedy wylana na talerzyk kropla kajmaku zastyga i nie rozlewa się – masa jest gotowa.
Utrzyj masę (mikserem albo drewnianą pałką) aż osiągnie gęstość śmietany. Można dodać jedną lub dwie łyżki karmelu dla ładniejszego koloru. Od razu wylewamy na ciasto.
Aby uzyskać karmel – roztop łyżkę lub dwie cukru na patelni, pilnując żeby się nie spalił.
© 2020 – 2023, Jo.. All rights reserved.