Na cześć Babci Ottenbreit robimy czasami Quiche Lorraine. Podobno każdy lotaryński dom ma jej swoją wersję, więc i my pozostajemy wierni własnej. Rzecz jasna – najlepszej z najlepszych. Wystarczy podać do niej sałatę i kieliszek dobrego wina, a zwykła kolacja wygląda zupełnie inaczej.


QUICHE LORRAINE


Pokrój boczek w kostkę, cebulę w piórka, podsmaż.

Wystudzony spód do tarty posmaruj musztardą. Posyp połową sera. Rozłóż boczek z cebulą.

Wbij do miski jajka, dodaj śmietanę, roztrzep rózgową trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem.

Wylej masę śmietanową na farsz. Posyp drugą połową sera.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30-40 minut. Lekko przestudź przed podaniem.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ ZIMA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.