T

Tarta lotaryńska.

Na cześć Babci Ottenbreit robimy czasami Quiche Lorraine. Podobno każdy lotaryński dom ma jej swoją wersję, więc i my pozostajemy wierni własnej. Rzecz jasna – najlepszej z najlepszych. Wystarczy podać do niej sałatę i kieliszek dobrego wina, a zwykła kolacja wygląda zupełnie inaczej.

QUICHE LORRAINE

  • 1 podpieczony i wystudzony spód do słonej tarty
  • 300 g boczku
  • 2 cebule
  • 100 g startego gruyèra
  • duża śmietana 18%
  • 3 jajka
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku

Pokrój boczek w kostkę, cebulę w piórka, podsmaż.

Wystudzony spód do tarty posmaruj musztardą. Posyp połową sera. Rozłóż boczek z cebulą.

Wbij do miski jajka, dodaj śmietanę, roztrzep rózgową trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem.

Wylej masę śmietanową na farsz. Posyp drugą połową sera.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30-40 minut. Lekko przestudź przed podaniem.

https://www.oberzyna.pl/blog/2020/04/29/ciasto-na-slona-tarte-quiche/

© 2021 – 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?