Na cześć Babci Ottenbreit robimy czasami Quiche Lorraine. Podobno każdy lotaryński dom ma jej swoją wersję, więc i my pozostajemy wierni własnej. Rzecz jasna – najlepszej z najlepszych. Wystarczy podać do niej sałatę i kieliszek dobrego wina, a zwykła kolacja wygląda zupełnie inaczej.
QUICHE LORRAINE
- 1 podpieczony i wystudzony spód do słonej tarty
- 300 g boczku
- 2 cebule
- 100 g startego gruyèra
- 400 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
- 3 jajka
- łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
Pokrój boczek w kostkę, cebulę w piórka, podsmaż.
Wystudzony spód do tarty posmaruj musztardą. Posyp połową sera. Rozłóż boczek z cebulą.
Wbij do miski jajka, dodaj śmietanę, roztrzep rózgową trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem.
Wylej masę śmietanową na farsz. Posyp drugą połową sera.
Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30-40 minut. Lekko przestudź przed podaniem.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.