Młoda duszona kapusta – idealny dodatek do nieśmiertelnych niedzielnych schabowych 🙂
MŁODA DUSZONA KAPUSTA
- 1 młoda kapusta
- 2 cebule
- 2 marchewki (najlepiej młode)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku
Zdejmij zewnętrzne liście z kapusty, resztę przekrój na ćwiartki, usuń głąb i drobno poszatkuj. Możesz użyć do tego mandoliny – ja po prostu kroję dużym nożem.
Włóż kapustę do garnka, zalej wrzątkiem, ugotuj do miękkości, co powinno zająć około 30 minut.
Na dużej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dolej porcjami tyle wody z kapusty, żeby otrzymać sos gęstości śmietany. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przełóż na patelnię ugotowaną kapustę (bez wody). Wymieszaj. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Sprawdź smak – jeśli trzeba dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Dodaj posiekany koperek. Gotowe.
Jeśli chcesz możesz do gotowej kapusty dodać podsmażony boczek.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.