M

Młoda duszona kapusta

Młoda duszona kapusta – idealny dodatek do nieśmiertelnych niedzielnych schabowych 🙂

MŁODA DUSZONA KAPUSTA

  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 2 marchewki (najlepiej młode)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku

Zdejmij zewnętrzne liście z kapusty, resztę przekrój na ćwiartki, usuń głąb i drobno poszatkuj. Możesz użyć do tego mandoliny – ja po prostu kroję dużym nożem.

Włóż kapustę do garnka, zalej wrzątkiem, ugotuj do miękkości, co powinno zająć około 30 minut.

Na dużej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dolej porcjami tyle wody z kapusty, żeby otrzymać sos gęstości śmietany. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przełóż na patelnię ugotowaną kapustę (bez wody). Wymieszaj. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.

Sprawdź smak – jeśli trzeba dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Dodaj posiekany koperek. Gotowe.

Jeśli chcesz możesz do gotowej kapusty dodać podsmażony boczek.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?