Podczas ostatniej wizyty Key z dziećmi zastanawiałam się, co podać na kolację. Bo moi siostrzeńcy zdecydowanie preferują włoską kuchnię, więc jako Dobra Ciotka Cukrowa Wróżka gotuję im to, co lubią. Miałam gotowy ratatuj, ale było go nieco za mało na siedem osób. Więc zrobiłam warzywne lasagne.

Moja wersja nie jest wegetariańska, bo dodałam do niej sery i boczek, ale jeśli ktoś chce może je pominąć. Chociaż będzie żałować…

WARZYWNE LASAGNE

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1-2 papryki
  • 2 cebule (mogą być czerwone lub białe)
  • 1 kg pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa

Umyj cukinie i bakłażany. Pokrój w plastry. Skrop oliwą, oprósz solą. Upiecz w piekarniku (około 20 minut, 180℃).

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, chwilę smaż. Pokrój w ósemki lub grube plastry cebulę, wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu.

Wrzuć na patelnię pomidory. Jeśli używasz świeżych – sparz je wcześniej, zdejmij skórkę i usuń pestki. Smaż całość, aż pomidory się rozpadną i nieco zgęstnieją.

Jeśli używasz patelni – teraz pora na garnek. Przełóż do niego sos pomidorowy z cebulą i upieczone bakłażany z cukinią. Dopraw ziołami prowansalskimi i solą. Gotuj na wolnym ogniu.

Włóż papryki do brytfanny, piecz aż skórka się pomarszczy i przypiecze. Przełóż do miski, przykryj folią i zostaw do ostygnięcia. Potem usuń skórkę i pestki, pokrój w paski i dodaj do pozostałych warzyw.

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Rozgrzej masło w rondlu.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Powoli wlej mleko – cały czas mieszając.
Gotuj aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką.

  • 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 duże mozzarelle
  • około szklanki startego parmezanu
  • 9 płatów lasagne (niewymagających wcześniejszego gotowania)

Podsmaż boczek.

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź łyżkę sosu warzywnego. Ułóż na tym 3 plastry lasagne.

Następnie układaj warstwami:

sos warzywny
podsmażony boczek (chyba, że go nie używasz)
pokrojona w kostkę lub plastry mozzarella
3 płaty lasagne
sos warzywny z boczkiem
pokrojona w kostkę lub plastry mozzarella
3 płaty lasagne
beszamel
starty parmezan

Skrop wierzch oliwą. Wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika na około 30-40 minut. Wierzch powinien się ładnie zrumienić.

Przed podaniem przestudź!!!

I powiem wam, że nasze włoskie dzieci wespół z polskimi (ale wychowanymi na włoskiej kuchni) zeżarły wszystko do ostatniego okruszka, a potem zrobiły klasyczną skarpetę (vide: fare la scarpetta).

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?