Czasami moim synom się nudzi. I wymyślają mi wtedy zadania. Głównie kulinarne. Na przykład, że zjedliby lasagne. W sumie to nawet dobrze, bo zmusza mnie do poszukiwań i wprowadzania do naszego menu nowych potraw.
LASAGNE Z MIĘSEM
sos mięsny:
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 średnie cebule (czerwone lub białe)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała marchewka
- sól z przyprawami lub sól + suszone zioła
- kilka łyżek oliwy
Obierz i posiekaj cebule. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę. Pokrój seler w plasterki.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć czosnek, smaż przez chwilę i usuń. Ma tylko dodać aromatu oliwie. Wrzuć na patelnię boczek i podsmaż.
Dodaj cebule, marchewkę i pokrojonego w plasterki selera. Podsmaż.
Dodaj mięso. Podsmaż, aż się lekko zrumieni.
Dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie średnio gęsty sos.
beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Rozpuść w rondelku masło.
Dodaj mąkę. Podgrzewaj do połączenia składników, stale mieszając trzepaczką rózgową.
Wlej powoli mleko, cały czas mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje dopraw solą, pieprzem i świeżo starta gałką.
- 9 płatów lasagne (używam subito pronto, czyli nie wymagających wstępnego gotowania)
- 1 mała mozzarella
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Na dnie naczynia do zapiekania (warto znaleźć takie, w którym mieszczą się obok siebie trzy płaty makaronu) rozsmaruj trochę sosu mięsno-pomidorowego. Ułóż na sosie trzy plastry lasagne. Na nich kolejną porcję sosu i pokrojoną w plastry mozzarellę. I następną warstwę makaronu i sosu. Kończymy płatami lasagne.
Czyli mamy:
sos
makaron
sos
mozzarella
makaron
sos
makaron
Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadź beszamel. Posyp parmezanem. Skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Lasagne są gotowe, kiedy wierzch się zrumieni.
Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Kupując seler naciowy – pomyśl o Waldorf Astoria Salad…
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.