Oryginalnie do amatriciany używa się bucatini i guanciale, ale przyznam, że przygotowywałam ten sos z każdym chyba dostępnym rodzajem makaronu oraz zwykłym wędzonym boczkiem i też nie było reklamacji. Zresztą we Włoszech kupuje się często pancettę „per amatriciana”, więc nie mam wielkich wyrzutów sumienia.


BUCATINI ALL’AMATRICIANA


na 4 porcje:

  • 500 g bucatini
  • 200 g pancetty lub wędzonego boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • świeżo starte pecorino
  • sól do gotowania makaronu

Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek. Pokrój boczek w kostkę lub paski.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek, smaż chwilę i wyrzuć – ma tylko nadać oliwie smak. Dodaj cebulę i boczek. Podsmaż.

Dodaj pomidory do cebuli z boczkiem i podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i od razu wrzuć na patelnię z sosem.

Wymieszaj i podaj posypany tartym pecorino.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
  1. Jaerk1 says:

    Wkurzyło mnie, że nie da się skopiować tekstu ze strony [musiałem ręcznie wpisać w wyszukiwarce „pecorino”]. Zgłodniałem od czytania i patrzenia. To MUSI być dobre.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.