T

Tagliatelle z dynią i gorgonzolą

Najpierw wyjaśnię o co chodzi z tą dynią. Dlaczego 500 g, a w nawiasie 300 i skąd wziąć upieczoną.

Właściwie chyba nigdy nie udało mi się kupić dokładnie tyle dyni, ile przewidziano w przepisie. Chyba, że we Włoszech, ale to się nie liczy. Kocham dynię prowansalską albo muscat, koniecznie świeżo rozkrojoną, pachnącą melonem i czarującą wilgotnym, pomarańczowym miąższem. Zdarza nam się kupić całą dynię, chociaż częściej kupujemy połowę lub ćwiartkę. I stajemy wobec pytania: Co z tym zrobić?

Odpowiem. Obieramy, kroimy w grubą kostkę i pieczemy na blasze w piekarniku. Potem miksujemy. Gotowy mus – bez żadnych przypraw! dzielimy na porcje i zamrażamy. Porcjujemy wg gramatury z naszych ulubionych przepisów: na zupę, na risotto, na gnocchi. Albo na pastę z gorgonzolą. To bardzo praktyczne rozwiązanie, bo wykorzystujemy całą dynię, nie musimy całej zjeść na raz (co wiadomo: uszami wychodzi) oraz znacznie przyspieszamy późniejsze przygotowanie obiadu lub kolacji.


TAGLIATELLE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ


4 PORCJE:

  • 500 g dyni (lub 300 g upieczonej)
  • 2 cebule
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g gorgonzoli
  • sól, tymianek lub rozmaryn
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • tarty parmezan do posypania
  • 400 g tagliatelle lub papardelle

Obierz dynię, pokrój w małą kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż dynię z cebulą na oliwie, dopraw solą i ziołami, duś pod przykryciem, aż zmiękną.

Dodaj gorgonzolę i podgrzej mieszając, aż ser się rozpuści.

Podsmaż boczek.

Ugotuj makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię z dynią. Wymieszaj.

Dodaj skwarki, ponownie wymieszaj. Podaj posypane parmezanem.


Jeśli chcesz wypróbować inne pomysły z dyniowym purée, rzuć okiem pod tag dynia

Ale najpierw przygotuj porządną porcję dyniowego purée:

© 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.