Zdjęcie będzie później. Jak słońce przypomni sobie o naszej szerokości geograficznej i łaskawie do nas wróci. Ale z tym przepisem nie będziemy czekać, bo naprawdę szkoda marnować czasu. Poza tym kiedy, jak nie teraz, jest idealna pora na dynię?
TAGLIATELLE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ
4 porcje
- 500 g dyni
- 2 cebule
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g gorgonzoli
- sól, tymianek lub rozmaryn
- oliwa
- tarty parmezan do posypania
- 400 g tagliatelle lub papardelle
Obierz dynię, pokrój w małą kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż dynię z cebulą na oliwie, dopraw solą i ziołami, duś pod przykryciem, aż zmiękną.
Dodaj gorgonzolę i podgrzej mieszając, aż ser się rozpuści.
Podsmaż boczek.
Ugotuj makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię z dynią. Wymieszaj.
Dodaj skwarki, ponownie wymieszaj. Podaj posypane parmezanem.
© 2023, Jo.. All rights reserved.