T

Tagliatelle z dynią i gorgonzolą

Zdjęcie będzie później. Jak słońce przypomni sobie o naszej szerokości geograficznej i łaskawie do nas wróci. Ale z tym przepisem nie będziemy czekać, bo naprawdę szkoda marnować czasu. Poza tym kiedy, jak nie teraz, jest idealna pora na dynię?


TAGLIATELLE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ


4 porcje

  • 500 g dyni
  • 2 cebule
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g gorgonzoli
  • sól, tymianek lub rozmaryn
  • oliwa
  • tarty parmezan do posypania
  • 400 g tagliatelle lub papardelle

Obierz dynię, pokrój w małą kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż dynię z cebulą na oliwie, dopraw solą i ziołami, duś pod przykryciem, aż zmiękną.

Dodaj gorgonzolę i podgrzej mieszając, aż ser się rozpuści.

Podsmaż boczek.

Ugotuj makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię z dynią. Wymieszaj.

Dodaj skwarki, ponownie wymieszaj. Podaj posypane parmezanem.

© 2023, Jo.. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.