Wiem, że ten sposób podania sałaty budzi w tak zwanym cywilizowanym europejskim świecie kontrowersje. Ale to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i naprawdę nie widzę powodu, żeby z niego rezygnować. Poza tym w tradycyjnych przepisach tkwi ludowa mądrość, nakazująca podanie warzyw z tłuszczem, aby organizm mógł przyswoić witaminy, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu! Jedni do tego używali oliwy, inni śmietany. I nie ma z czego się śmiać.
Kuchnia po polsku! Zapraszam!
SAŁATA PO POLSKU
- 1 sałata masłowa
- 4 rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- garść posiekanego koperku
- gęsta śmietana
- sól, pieprz, cukier do smaku
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie: ugotowane na twardo jajko
Umyj i osusz sałatę. Porwij na kawałki i przełóż do salaterki.
Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek i rzodkiewki. Dodaj do sałaty. Posyp koperkiem.
Wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem, cukrem, dopraw sokiem z cytryny. Śmietana powinna być lekko słodka – na tym polega cały urok.
Wymieszaj składniki i podaj. Jeśli chcesz – możesz posypać sałatę posiekanym jajkiem.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.