Wiem, że ten sposób podania sałaty budzi w tak zwanym cywilizowanym europejskim świecie kontrowersje. Ale to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i naprawdę nie widzę powodu, żeby z niego rezygnować. Poza tym w tradycyjnych przepisach tkwi ludowa mądrość, nakazująca podanie warzyw z tłuszczem, aby organizm mógł przyswoić witaminy, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu! Jedni do tego używali oliwy, inni śmietany. I nie ma z czego się śmiać.

Kuchnia po polsku! Zapraszam!


SAŁATA PO POLSKU


  • 1 sałata masłowa
  • 4 rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • garść posiekanego koperku
  • gęsta śmietana
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie: ugotowane na twardo jajko

Umyj i osusz sałatę. Porwij na kawałki i przełóż do salaterki.

Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek i rzodkiewki. Dodaj do sałaty. Posyp koperkiem.

Wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem, cukrem, dopraw sokiem z cytryny. Śmietana powinna być lekko słodka – na tym polega cały urok.

Wymieszaj składniki i podaj. Jeśli chcesz – możesz posypać sałatę posiekanym jajkiem.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.