S

Szparagowe wstążki z tagliatelle

Szukając pomysłu na lunch postanowiłam wykorzystać przepis na wstążki z zielonych szparagów. Po dodaniu zielono-białych tagliatelle robi nam się z nich naprawdę porządne danie obiadowe!


BIAŁO-ZIELONE TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI


4 porcje:

  • mały pęczek zielonych szparagów
  • 150 g boczku lub szynki serrano (kostka lub paski)
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki zimnego masła
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • 320 g biało-zielonych tagliatelle

Umyj szparagi, odłam twarde końce. Zestrugaj obieraczką do warzyw w paski. Najłatwiej zacząć od szerszego końca idąc w stronę główki. Możesz pokroić szparagi nożem, ale obieraczka jest lepsza, bo chcemy uzyskać naprawdę cienkie wstążki.

Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy. Dodaj czosnek, smaż przez minutę, usuń.

Wrzuć na patelnię boczek. Kiedy zacznie się rumienić dodaj szparagowe wstążki i pokrojone w paski suszone pomidory. Podsmaż, aż zmiękną.

Wlej wino, odparuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, dodaj zimne masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlej pół szklani wody z gotowania, resztę odcedź. Wrzuć na patelnię ze szparagami. Wymieszaj. Dodaj porcjami tyle wody, ile będzie trzeba – makaron nie może być za suchy, ale też nie powinien pływać. Posyp płatkami parmezanu i natką. Podaj.

© 2022 – 2025, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.