To sałatka z sosem na bazie majonezu, więc musi się schłodzić. Ale PLUS jest taki, że jeśli zrobimy ją wcześniej, to lunch czy kolację mamy w zasadzie z głowy!
Wzięłam do mojej sałatki pstrąga, bo właśnie wróciliśmy z Bukowiny i przywieźliśmy z Jurgowa wędzone pstrągi, ale makrela też się doskonale tu sprawdzi.
SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
- 1 wędzona ryba
- 2-3 ziemniaki sałatkowe
- 2 jajka
- pół ogórka sałatkowego albo 2 małosolne
- dymka ze szczypiorem
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę (jeśli używasz małych sałatkowych wystarczy je przekroić na pół albo zostawić w całości), ugotuj w osolonej wodzie.
Ugotuj jajka na twardo, obierz, pokrój w kostkę.
Pokrój ogórek w kostkę. Posiekaj grubo cebulę i szczypiorek.Obierz rybę z ości i podziel na spore kawałki.
Wymieszaj majonez ze śmietaną i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż rybę, ziemniaki, jajka, ogórek i dymkę do salaterki. Dodaj sos. Wymieszaj. Wstaw do lodówki, żeby sałatka się przegryzła.
© 2023, Jo. All rights reserved.