Jeśli masz dużo dyni, warto z niej zrobić purée. Można je zamrozić, a potem wykorzystać do różnych dań.
Możesz użyć całej dyni, albo kawałka – nie podaję gramatury, bo to nie ma sensu. Nie dodaję żadnych przypraw. Czyste dyniowe purée mogę potem wykorzystać zarówno do słodkich tart, jak i wytrawnego risotto.
PURÉE DYNIOWE
- dynia
Pokrój dynię na kawałki. Odetnij skórę, usuń włókna z pestkami.
Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia (możesz ją wyłożyć papierem). Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika mniej więcej na 30-40 minut. Dynia powinna być miękka.
Upieczoną dynię zblenduj na gładko.
Gotowe purée dzielę na porcje, opisuję i zamrażam. Żeby sobie ułatwić pracę, naklejam na pojemnikach informacje: „450 g do ciasta” albo „500 g do risotto” – dzięki temu szybko znajdę odpowiednią do danej potrawy porcję.
© 2023, Jo. All rights reserved.