P

Purée dyniowe

Jeśli masz dużo dyni, warto z niej zrobić purée. Można je zamrozić, a potem wykorzystać do różnych dań.

Możesz użyć całej dyni, albo kawałka – nie podaję gramatury, bo to nie ma sensu. Nie dodaję żadnych przypraw. Czyste dyniowe purée mogę potem wykorzystać zarówno do słodkich tart, jak i wytrawnego risotto.


PURÉE DYNIOWE


  • dynia

Pokrój dynię na kawałki. Odetnij skórę, usuń włókna z pestkami.

Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia (możesz ją wyłożyć papierem). Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika mniej więcej na 30-40 minut. Dynia powinna być miękka.

Upieczoną dynię zblenduj na gładko.

Gotowe purée dzielę na porcje, opisuję i zamrażam. Żeby sobie ułatwić pracę, naklejam na pojemnikach informacje: „450 g do ciasta” albo „500 g do risotto” – dzięki temu szybko znajdę odpowiednią do danej potrawy porcję.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.