Dziś BlueBoy zaprasza na swoją ukochaną sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą.
Nie ma co się śmiać: jest to pierwsze danie wykonane przez BB własnoręcznie i od tamtej wiekopomnej chwili wciskane każdej pani domu. Oraz szefom kuchni w restauracjach, w których cokolwiek zjedliśmy.
Myślę, że ta rekomendacja jest wystarczająca i proponuję przejść do dzieła.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach
- duża puszka kukurydzy
- 2 szalotki
- czerwona papryka
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Osącz tuńczyka i kukurydzę.
Pokrój w cienkie piórka szalotkę.
Pokrój paprykę w kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli sałatka ma być głównym daniem na lunch lub kolację (my często tak właśnie ją jadamy) warto podać ją z tostami z serem.
TOSTY Z SEREM
- 2 tosty
- gruby plaster żółtego sera
- trochę masła
Rozgrzej toster do opiekania.
Posmaruj miękkim masłem tosty po jednej stronie.
Połóż jednego tosta posmarowaną stroną na opiekaczu.
Połóż na nieposmarowanej stronie tosta ser, przykryj drugim tostem tak, żeby strona z masłem była na górze.
Zamknij toster.
Piecz, aż ser się rozpuści a tosty zrumienią.
Przed podaniem można tosta przekroić na pół.
Tosty robimy w potrzebnych ilościach – tu BB podaje tylko przykładowo jak zrobić jedną porcję.
Przepis: BB
Dyktował: BB
Pisała: Jo.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.