To jest dość zabawna historia…
Kilka lat temu jedliśmy u mojej przyjaciółki rewelacyjną sałatkę. Wszyscy się w niej zakochaliśmy, zatem wzięliśmy przepis i… przez chyba sześć lat nie mogliśmy kupić octu z sherry…
Ale kiedy go wreszcie kupiliśmy…
SAŁATKA ZIEMNIACZANA MIRY
vinaigrette:
- 1 łyżka grubej soli
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka balsamico
- 1 łyżka octu z sherry (lub sherry)
- 150 ml dobrej oliwy
- pieprz do smaku
Rozetrzyj w moździerzu sól z musztardą i octami.
Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj w shakerze lub trzepaczką rózgową.
Dopraw pieprzem.
- 1 kg ugotowanych małych młodych ziemniaków*
- 4 posiekane szalotki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
- 1 długi ogórek pokrojony w kostkę
Wymieszaj składniki z sosem i podaj.
*Jeśli używasz małych ziemniaczków sałatkowych (żółtych, białych lub czerwonych) możesz je ugotować i zjeść ze skórką.
Polskie młode ziemniaczki – rewelacyjnie sprawdzające się w tej sałatce – jednak bym obrała.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.